BM: El-Fahura Okulu saldırısının görüntüleri dehşet verici

BM Yüksek Komiseri Volker Türk, “İsrail'in El-Fahura Okulu'na saldırısı sonrası çekildiği ileri sürülen görüntüler dehşet verici” dedi.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
19 Kasım 2023 20:05
GÜNCELLEME
19 Kasım 2023 23:27
BM: El-Fahura Okulu saldırısının görüntüleri dehşet verici
MP
Mevlüt Peker Editör

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail'in Gazze'deki El-Fahura Okulu'na düzenlediği saldırı sonrası ortaya çıkan görüntülerin dehşet verici olduğunu belirtti. Türk, son 48 saatte Gazze'de yaşanan korkunç ve inanılması güç olayları ifade etti.

Gazze'deki trajik durum ve uluslararası hukuk ihlalleri

Türk, Gazze'nin güneyinde devam eden yerinden edilmeler ve okulların sığınma evlerine dönüşmesi sürecinde çok sayıda insanın öldürüldüğünü ve yüzlercesinin Şifa Hastanesi'nden kaçtığını aktardı. Bu durumların uluslararası hukukta sivillere sağlanması gereken temel korumaların ihlali olduğuna dikkat çekti.

Şifa Hastanesi çevresindeki operasyonlar ve güvenlik ihlalleri

İsrail'in Şifa Hastanesi içinde ve çevresindeki operasyonlarının devam ettiğini belirten Türk, BM yetkililerinin bölgeyi ziyaret ettiğini ve "ölüm bölgesi" olarak tanımladıkları yerlerde yaşananlara tanık olduklarını ifade etti. Türk, Gazze'de hiçbir yerin güvenli olmadığını ve İsrail güvenlik güçlerinin halkı tehlikeli alanlara yönlendirdiğini vurguladı.

İnsancıl hukuk kurallarına uyulması ve savaş suçu riski

Türk, saldırılarda ayrım, orantılılık ve tedbir ilkeleri dahil olmak üzere uluslararası insancıl hukuk kurallarına uyulması gerektiğini belirtti. Kurallara uyulmamasının savaş suçu oluşturabileceğini ifade etti.

İnsani ve insan hakları temelli ateşkese çağrı

Gazze'deki sivil ölümlerinin son bulması gerektiğini vurgulayan Türk, "Önce insanlık gelmeli. Şimdi insani ve insan haklarına dayanan ateşkese acil ihtiyaç var" diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa