Guterres: Can kaybı hiçbir çatışmada olmadığı kadar yüksek

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'deki sivil can kaybının, göreve geldiğinden beri hiçbir çatışmada olmadığı kadar yüksek olduğunu söyledi.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
20 Kasım 2023 18:06
GÜNCELLEME
20 Kasım 2023 18:15
Guterres: Can kaybı hiçbir çatışmada olmadığı kadar yüksek
MP
Mevlüt Peker Editör

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, New York'taki BM binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze'deki sivil can kaybının kendisinin göreve gelmesinden bu yana herhangi bir çatışmada görülmemiş yükseklikte olduğunu vurguladı. Guterres, Gazze'deki çatışmaların sona ermesinin ardından oluşacak duruma ilişkin bir plan için mevcut koşulların değişmesi gerektiğini belirtti. İnsani ateşkes, yardımların kesintisiz erişimi ve tüm rehinelerin serbest bırakılması çağrısını yineledi.

Guterres iki devletli çözüm çağrısında bulunuyor

Guterres, savaş sonrası durumun, iki devletli bir çözüme yönelik kararlı adımlar atılmasını gerektirdiğini ifade etti. Filistin Yönetimi'nin Gazze'deki sorumluluğu alması gerektiğini belirten Guterres, İsrail tanklarının Gazze'de bulunduğu süreçte Filistin Yönetimi'nin bölgeye gelemeyeceğini, bu nedenle uluslararası toplumun bir geçiş sürecine odaklanması gerektiğini dile getirdi.

Çok taraflı yaklaşıma vurgu

Guterres, Gazze'de BM yönetimi altında bir çözümün doğru olmadığını, bunun yerine çok taraflı bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu belirtti. İsrail için ABD'nin, Filistin için ise Arap ve bölge ülkelerinin güvenlik teminatlarının önemine işaret ederek, uluslararası toplumun bu çerçevede hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Guterres'in savaş suçu değerlendirmesi

Gazze'deki olayların savaş suçu olarak nitelendirilmesi konusunda Guterres, uluslararası insancıl hukuk ve sivillerin korunmasına yönelik ihlallere her zaman karşı olduğunu, ancak böyle bir yetkisinin olmadığını belirtti. Guterres, Gazze'de birkaç hafta içinde binlerce çocuğun öldürüldüğünü ve bunun, kendisinin BM Genel Sekreteri olarak göreve başladığından bu yana herhangi bir çatışmada görülmemiş bir durum olduğunu ifade etti. BM'nin çatışmada öldürülen çocukların raporunu her yıl yayımladığını hatırlatarak, şu ana kadar en yüksek sayıların Taliban ve Suriye yönetimine ait olduğunu, ancak hiçbirinin Gazze'dekiler kadar yüksek olmadığını kaydetti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa