BRICS Zirvesi Sonuç Bildirgesi yayımlandı

Gazze'deki duruma ilişkin düzenlenen BRICS Zirvesi Sonuç Bildirgesi yayımlandı: Filistinlilerin kendi topraklarından her türlü kitlesel veya bireysel biçimde zorla çıkarılmasını kınıyoruz.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
21 Kasım 2023 21:18
GÜNCELLEME
21 Kasım 2023 21:25
BRICS Zirvesi Sonuç Bildirgesi yayımlandı
MP
Mevlüt Peker Editör

BRICS liderleri ve davet edilen ülke liderleri, Gazze'deki durumu ele almak üzere çevrim içi bir zirve düzenledi. Bu "Orta Doğu'daki Duruma İlişkin Olağanüstü Ortak Toplantı"da, bölgedeki mevcut kriz üzerine yoğunlaşıldı.

Savaş suçları ve sivil koruma çağrısı

Zirvenin sonuç bildirgesinde, İsrail ve Filistinli sivilleri hedef alan savaş suçları ve sivil altyapıya yönelik saldırılar kınandı. Uluslararası hukuka göre sivillerin korunması gerektiği vurgulanarak, esir alınan sivillerin serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.

Zorla yerinden edilme ve insani yardım vurgusu

Gazze halkının zorla yerinden edilmesinin Cenevre Sözleşmesi ihlali olduğuna dikkat çekilirken, insani yardımın sürekli ve kısıtlamasız sağlanması gerekliliğine vurgu yapıldı.

Acil ve sürekli insani ateşkes çağrısı

Bildirgede, bölgedeki şiddetin son bulması için acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkesin önemi üzerinde duruldu. Ayrıca, bölgeye yönelik uluslararası ve bölgesel çabalara destek teyit edildi.

BM Güvenlik Konseyi'nin rolüne vurgu

BM Güvenlik Konseyinin Orta Doğu'daki barış ve güvenlik konusundaki öncelikli rolüne işaret edilirken, uluslararası hukuk ve BM Şartı çerçevesinde çözüm arayışlarına bağlılık ifade edildi.

Uluslararası örgütlerin rolü ve taraflara çağrı

Arap Ligi ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) barış ve güvenliğe yönelik tehditlerin ele alınmasındaki rolleri vurgulanırken, tüm ilgili taraflara istikrarın bozulmaması ve şiddetin artmaması için çaba göstermeleri talep edildi.

Barışçıl çözüm ve iki devletli çözüm desteği

İsrail-Filistin meselesinin yalnızca barışçıl yollarla çözülebileceği belirtilerek, uluslararası topluluğun bağımsız bir Filistin Devletinin kuruluşu ve iki devletli çözüme olan desteği istendi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa