Hamas: Önerimiz, ateşkese yol açabilir

Hamas’tan yapılan açıklamada, “Sunduğumuz öneri, geniş çaplı bir ateşkese varılması için yol açabilir” denildi.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
21 Kasım 2023 22:56
GÜNCELLEME
21 Kasım 2023 23:01
Hamas: Önerimiz, ateşkese yol açabilir
MP
Mevlüt Peker Editör

Hamas'ın Lübnan'daki yetkilisi Halil el-Hayye, Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında, İsrail ile Hamas arasında yapılması öngörülen esir takası anlaşmasına dair değerlendirmelerde bulundu. Hayye, masada bulunan önerinin, "geniş çaplı bir ateşkese varılması için yol açabileceğini" ifade etti.

Katar'a sunulan nihai öneri ve beklentiler

Hayye, Hamas'ın nihai önerisini bir gün önce Katar'a ilettiğini belirtti ve "Top şimdi işgalci İsrail'de. Onların cevabını bekliyoruz." dedi. İsrail'in bu anlaşmayı gerçekleştirmek istemesi halinde çoktan engeller çıkarabileceğini fakat bunun gerçekleşmediğini dile getirdi.

Esir takası ve geçici insani ateşkesin önemi

Hayye, geçici insani ateşkesin amacının saldırıların bazı günler için durması, insani yardımların Gazze’ye girmesi, çocuk ve kadınları kapsayan esir takası olduğunu açıkladı. Sunulan önerinin, işgalci İsrail'in istemesi durumunda geniş çaplı bir ateşkese varılması için yol açabileceğini vurguladı.

Gazze'deki durum ve hastanelere yönelik iddialar

Hamas yetkilisi, İsrail'in Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde tüneller olduğuna dair iddialarının inandırıcı olmadığını ve hiçbir hastanenin Hamas'ın yönetimi veya direniş amacıyla kullanılmadığını tekrarladı. Ayrıca, İsrail güçlerinin Şifa Hastanesi ve Endonezya Hastanesi'ni askeri kışlaya dönüştürdüğüne ve sistematik katliam politikası uyguladığına dair suçlamalarda bulundu.

Gazze halkının topraklarına bağlılığı

Hayye, İsrail'in Gazze halkını zorla yerinden edip Mısır'a doğru göç ettirmeye çalıştığını iddia etti. Buna karşın Gazze halkının topraklarına sıkı sıkıya bağlı olduğunu ve göç etmeyeceklerini belirtti. Gazze'nin kuzeyindeki yüz binlerce halkın barbarca saldırılara ve soykırıma rağmen hala orada kalmalarının, topraklarına olan bağlılıklarını gösterdiğini ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa