Darülaceze nedir?

1895 yılında padişah II. Abdülhamid'in fermanı üzerine kurulan hayır kurumu olan Darülaceze nedir?

SM
Suat Mutlu
YAYINLAMA
24 Kasım 2023 15:41
GÜNCELLEME
24 Kasım 2023 15:46
Darülaceze nedir?
SM
Suat Mutlu

Darülaceze, 1895 yılında Osmanlı İmparatorluğu padişahı II. Abdülhamid'in fermanı üzerine İstanbul'un Okmeydanı bölgesinde 27.000 metrekarelik bir alanda kurulmuş bir hayır kurumudur.

Bu kurum, bir idare binası, sekiz aceze dairesi, çocuk yuvası, revir ve hastane, cami, kilise, sinagog, iş ocakları, aş ocağı, fırın, hamam, çamaşırhane, gasilhane, berberhane, hemşire ve bakıcılar için personel lojmanları, rehabilitasyon merkezi, hayvan kesimhanesi, demirbaş eşya deposu, kuru gıda ambarı, yaş sebze ve meyve muhafaza deposu, buzhane gibi 20 binadan oluşan bir kompleksi içermektedir.

Darülaceze, kuruluşundan bu yana din, dil, ırk, sınıf ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın bakıma muhtaç, yaşlı, engelli insanlara ve sokağa terk edilmiş çocuklara hizmet vermektedir. Toplamda 72.000 kişiye hizmet sunan bu kurum, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet göstermekte olup, sakinlerin giyinme, barınma, gıda, sağlık ve bakım ihtiyaçları 24 saat aralıksız karşılanmaktadır.

 Sakinlere muayene ve tedavi hizmetleri sunulurken, rehabilitasyon merkezi aracılığıyla psikologlar ve gönüllüler eşliğinde atölye çalışmaları yapılarak sosyal yaşantıya adaptasyonları ve motivasyonları sağlanmaktadır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa