Zeki Demirkubuz kimdir?

Türk film yönetmeni, senarist, yapımcı ve oyuncu olan Zeki Demirkubuz kimdir?

SM
Suat Mutlu
YAYINLAMA
24 Kasım 2023 16:10
GÜNCELLEME
24 Kasım 2023 16:28
Zeki Demirkubuz kimdir?
SM
Suat Mutlu

Türk film yönetmeni, senarist, yapımcı, ve oyuncu Zeki Demirkubuz, 25 Temmuz 1964 tarihinde Isparta'da dünyaya geldi. Hayatı, zorlu geçmişinden sanat dünyasındaki yükselişine kadar çeşitli dönemleri kapsayan bir hikayeye sahiptir.

Ortaokulu Isparta'da tamamlayan Demirkubuz, eğitimine İstanbul'a taşınarak devam etti. Ancak, 1980 darbesi sonrasında yaşadığı tutukluluk ve işkence deneyimi onun hayatında önemli bir dönemeç oldu. Bu zorlu süreçte edebiyata olan ilgisi arttı, özellikle Dostoyevski'nin eserleri üzerinde derin etkiler bıraktı.

Sinemaya olan tutkusu, 1986 yılında Zeki Ökten'in asistanlığını yaparak başladı. Farklı yönetmenlerin asistanlığını yaparak deneyim kazandıktan sonra, kendi senaryolarını yazarak bağımsız bir yönetmen olarak yoluna devam etti. Uluslararası alanda tanınması, Venedik Film Festivali'nde gösterilen ikinci filmi "Masumiyet" ile gerçekleşti.

Zeki Demirkubuz, kariyerinde "Karanlık Üzerine Öyküler" adını verdiği üçleme ile büyük bir çıkış yakaladı. Cannes Film Festivali'nde gösterilen "Yazgı" ve "İtiraf" ile dikkat çekti. Bekleme Odası ile üçlemesini tamamladıktan sonra, "Kader" adlı filmi ile Masumiyet'in başlangıç öyküsünü anlattı.

Yönetmen, film kariyerine ek olarak Kemal Sunal'ın oynadığı "Yoksul" filminde ve "İşler Güçler" dizisinin final bölümünde de rol aldı.

Beşiktaş JK taraftarı olan Demirkubuz'un en sevdiği futbolcu İlhan Mansız'dır. Kendisi, Türk sinema tarihindeki en sevdiği yönetmenin Yılmaz Güney olduğunu belirtmiştir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa