İspanya ve Belçika, Netanyahu’yu çıldırttı

İspanya ve Belçika liderlerinin İsrail'den katliamı durdurmasını istemesi Binyamin Netanyahu'yu öfkelendirdi. Netanyahu’nun talimatıyla İspanya ve Belçika'nın büyükelçileri İsrail Dışişleri Bakanlığına çağırıldı.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
24 Kasım 2023 21:32
GÜNCELLEME
24 Kasım 2023 21:40
İspanya ve Belçika, Netanyahu’yu çıldırttı
MP
Mevlüt Peker Editör

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Belçika Başbakanı Alexander De Croo ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in Gazze'deki durumu eleştiren açıklamalarına sert bir şekilde tepki gösterdi. Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, bu iki Avrupa liderinin ifadeleri kınandı. Netanyahu, De Croo ve Sanchez'in sözlerine karşı net bir duruş sergilediği belirtildi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, büyükelçilere kınama bildirdi

İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan basın bilgilendirmesine göre, İspanya ve Belçika'nın İsrail'deki büyükelçileri Bakanlığa çağırılarak bu iki ülke liderlerinin açıklamaları nedeniyle resmi bir kınama mesajı iletildi.

Hemen "terör örgütü destekçisi" yaftası

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, İspanya ve Belçika Başbakanlarını terörü desteklemekle suçladı ve İsrail'in Gazze'deki operasyonlarında uluslararası hukuka uygun hareket ettiğini savundu.

İsrail'in Gazze politikası ve gelecek planları

Açıklamada, Cohen'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların insani aranın ardından da devam edeceğini yeniden teyit ettiği belirtildi.

İspanya ve Belçika başbakanlarının İsrail'e eleştirileri

Öte yandan, İspanya Başbakanı Sanchez, Mısır'daki Refah Sınır Kapısı'nda yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği Filistin devletini tanımadığı takdirde İspanya'nın kendi kararını alacağını söylemişti. Sanchez, İsrail Cumhurbaşkanı İsaac Herzog ve Başbakan Netanyahu'ya İsrail'in kendini savunma hakkının Gazze'deki masum sivillerin öldürülmesini içermediğini vurgulamıştı. Belçika Başbakanı De Croo da Netanyahu ile yaptığı görüşmede İsrail'in sivil kayıpları önlemek için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini dile getirmişti.

Erdoğan "İspanya ve bir-iki Avrupa ülkesi" demişti

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “İspanya gibi bir, iki vicdan sahibi ülkeyi dışarıda bırakırsak, Batılı kurum ve kuruluşlar Gazze'den yükselen feryatlara kulaklarını tamamen tıkadılar. Ateşkes sözcüğünü kullanmaktan bile çekinen bir ürkeklikle, daha doğrusu korkaklıkla karşı karşıyayız. Holokost utancı, Avrupalı liderleri adeta esir almış durumda. Sadece yöneticiler değil, Batılı entelektüeller, basın kuruluşları ve insan hakları örgütleri de aynı şekilde İsrail'i aklamanın peşinde. İsrail yönetimi de Holokost'u, Filistinlilere yönelik soykırıma varan saldırıların kalkanı olarak kullanıyor.” demişti. İsrail'in, ateşkes çağrısı dahil, her türlü tepkiyi, antisemitizm parantezine alarak anında boğmaya çalıştığını belirten Erdoğan, buna Almanya'ya gerçekleştirdikleri son seyahatte bir kez daha üzülerek şahit olduklarını vurgulamıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa