Barselona Belediyesi, İsrail ile ilişkileri kesti

İspanya'nın İsrail'e karşı sert tutumu sonrası, İspanya'nın Barselona Belediyesi de İsrail ile tüm ilişkileri kesme kararı aldı.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
24 Kasım 2023 22:23
GÜNCELLEME
24 Kasım 2023 22:24
Barselona Belediyesi, İsrail ile ilişkileri kesti
MP
Mevlüt Peker Editör

Barselona Belediyesi, İspanya, Gazze Şeridi'nde kalıcı bir ateşkes sağlanana ve Birleşmiş Milletler (BM) kararları ile Filistin halkının temel haklarının garanti edilene kadar İsrail ile kurumsal ilişkilerini askıya aldığını açıkladı. Bu karar, Barcelona en Comu partisinin girişimi ve Katalonya Sosyalist İşçi Partisi (PSC) ile Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partilerinin desteğiyle alındı.

Barselona Belediyesi'nin talepleri ve kararının içeriği

Kararda, Gazze Şeridi'nde kalıcı bir ateşkes sağlanana, Batı Şeria'da sivil halka yönelik şiddetin son bulana, BM kararları ile Filistin halkının temel haklarının garanti edilene ve Hamas'ın esir tuttuğu İsraillilerin serbest bırakılana kadar İsrail ile ilişkilerin askıya alındığı belirtildi. Ayrıca, Gazze Şeridi'ndeki sivil halkın ihtiyaçlarının karşılanması, uluslararası insan haklarına aykırı olabilecek ekonomik ve finansman işlemlerinin durdurulması, Filistin topraklarındaki kolonileşme ve işgalin sona erdirilmesi, kalıcı ve adil bir barışın sağlanması gibi talepler de kararda yer aldı.

Ada Colau'nun açıklamaları ve önceki kararlar

Belediye Meclisi'nde konuşan Barcelona en Comu lideri Ada Colau, durumu "soykırım" olarak nitelendirerek, Gazze'de her 10 dakikada bir çocuğun öldürüldüğünü belirtti. Colau'nun Barselona Belediye Başkanı olduğu dönemde, İsrail'in Filistin'e karşı sistemsel ayrımcılık (apartheid) uyguladığı ve uluslararası hukuk ile insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Tel Aviv ile yapılan kardeş şehir protokolü askıya alınmıştı. Ancak, bu yıl Mayıs'ta yapılan yerel seçimlerin ardından yeni belediye başkanı Jaume Colboni'nin (PSC'den) inisiyatifiyle bu karar iptal edilmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa