İngiltere: Filistinlilerin güvenliği sağlanmadıkça, İsrail güvende olmayacak

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, "Filistin halkının uzun vadeli güvenliği sağlanmadıkça, İsrail güvende olmayacak" dedi.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
24 Kasım 2023 22:27
GÜNCELLEME
24 Kasım 2023 22:35
İngiltere: Filistinlilerin güvenliği sağlanmadıkça, İsrail güvende olmayacak
MP
Mevlüt Peker Editör

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İsrail'i Filistin halkının "uzun vadeli güvenlik, emniyet ve istikrarı sağlanmadığı sürece" güvende olmayacağı konusunda uyardı. Batı Şeria'nın Ramallah kentinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve diğer üst düzey Filistinli yetkililerle bir araya geldikten sonra BBC'ye verdiği röportajda, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara insani ara verecek uzlaşmadan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Cameron'un İsrail'e insancıl hukuk vurgusu

Cameron, İsrail'in kendini savunma hakkına sahip olduğunu belirtirken, Gazze'deki sivil kayıpların sayısının yüksekliğine dikkat çekti. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Başbakan Binyamin Netanyahu ve diğer yetkililerle yaptığı görüşmelerde, uluslararası insancıl hukuka uymaları gerektiğini ve Gazze'deki kayıp sayısının çok yüksek olduğunu vurguladığını belirtti.

Yahudi Yerleşimcilerin Filistinli sivillere uyguladığı şiddet

Cameron, İsrail'e, işgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler tarafından uygulanan ve "tamamen kabul edilemez" olarak nitelendirdiği şiddeti durdurması çağrısında bulundu. Yerleşimcilerin Filistinli sivilleri hedef aldığını ve zaman zaman öldürdüğünü belirterek, bu tür eylemlerin suç olduğunu ve faillerin tutuklanıp yargılanması gerektiğini vurguladı.

Filistinlilerin barış ve istikrar içinde yaşaması için çağrı

Cameron, İsrail'e geleceğe yönelik bir vizyon çizmesi gerektiğini belirtti. Filistin halkının barış ve istikrar içinde yaşaması gerektiğini, Gazze'deki çatışma sonrası güvenlik ve yönetim sorunlarının nasıl ele alınacağını ve Filistinlilerin istikrar ve güvenlik içinde yaşayabilecekleri bir devlet için gerekli kapasiteyi nasıl oluşturacaklarını düşünmeleri gerektiğini ifade etti.

Batı Şeria'daki yerleşimci şiddeti ve İngiltere'nin tepkisi

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Cameron'ın Batı Şeria ziyaretine ilişkin sosyal medyada bir fotoğraf paylaştı. Paylaşımda, Cameron'ın yerleşimlerin genişlemesi ve yerleşimci şiddetinin etkilerini dinlediği ve Batı Şeria'da yerleşimciler tarafından öldürülen Filistinli sivillere ilişkin raporların dehşet verici olduğu belirtildi. İsrail'in bu şiddet eylemlerini önlemesi ve sorumlulardan hesap sorması gerektiği vurgulandı.

Cameron, ayrıca İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ve Başbakan Netanyahu ile de görüşmeler gerçekleştirdi.

Etiketler David Cameron
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa