Merah Bekir: Şehitlerimize selam olsun

8 yıl aradan sonra İsrail esaretinden kurtulan Merah Bekir, "Serbest bırakılmamız Gazze’deki şehitlerimizin kanıyla oldu. Onlara selam olsun" dedi. 24 yaşındaki Ragad el-Fenni ise, "Biz her zaman sokaktaydık, sokaktan geldik, yine sokaklara döneceğiz" diye konuştu.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
25 Kasım 2023 00:12
GÜNCELLEME
25 Kasım 2023 00:17
Merah Bekir: Şehitlerimize selam olsun
MP
Mevlüt Peker Editör

İsrail ile Hamas arasında gerçekleştirilen esir takası mutabakatı kapsamında, İsrail hapishanelerinden serbest bırakılan Filistinli kadınlar, serbest bırakılmalarının Gazze'deki şehitlerin kanıyla olduğunu vurguladılar. Hamas'ın serbest bıraktığı 13 İsrailli esirin İsrail'e ulaşmasının ardından, işgal altındaki Batı Şeria'daki Ofer Hapishanesi'nden 24'ü kadın, 15'i 18 yaş altı çocuk olmak üzere toplam 39 Filistinli esir serbest bırakıldı.

Filistinlilerin coşkulu karşılaması

Binlerce Filistinli, serbest bırakılan kadın ve çocuk esirleri, Filistin ve Hamas bayraklarıyla Batı Şeria'nın Betunya Beldesi'nde coşkuyla karşıladı. Filistinliler, Hamas ve Filistin direnişini öven sloganlar atarak, esirlerin özgürlüğüne kavuşmasını kutladı.

Merah Bekir'in açıklamaları

İsrail hapishanesinde 8 yıl esir kaldıktan sonra serbest bırakılan Filistinli kadın Merah Bekir, Doğu Kudüs'teki evinin önünde basına açıklama yaptı. Bekir, serbest bırakılmalarının Gazze'deki şehitlerin kanıyla olduğunu vurgulayarak, direnişe selam gönderdi. Ayrıca, özgürlüğüne kavuştuktan sonra üniversite eğitimine devam etmeyi ve hukuk okumayı planladığını belirtti.

Ragad el-Fenni'nin direniş vurgusu

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerem kentinden 24 yaşındaki Ragad el-Fenni, İsrail'in "idari tutukluluk" adı altında esir aldığı ve defalarca tutukluluğunu tekrarladığı Filistinli kadınlardan biri. Serbest bırakılmasının ardından gördüğü karşılamayı muhteşem olarak nitelendiren Fenni, İsrail'in ihlallerine karşı direnmeye devam edeceklerini vurguladı. Fenni, İsrail hapishanelerinde hala esir tutulan diğer tüm kadınların özgürlüğüne kavuşmasını temenni etti.

Filistinli mahkumlar için baskıların artışı

Ravan Ebu Ziyade, 2015'te İsrail güçleri tarafından tutuklanan ve 9 yıl hapis cezasına çarptırılan bir Filistinli. Ramallah'a bağlı Beytillu kasabasından olan Ebu Ziyade, 7 Ekim'den sonra Filistinli mahkumlara yönelik baskıların arttığını belirtti. Geride, parmaklıklar ardında kalan mahkum kadınlar için, "Mesajımız, İsrail hapishanelerinden kurtulmak ve oraları boşaltmak." dedi.

İsrail'in "İdari Tutukluluk" uygulaması

İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında uyguladığı "idari tutukluluk" sistemi, Filistinlileri herhangi bir suçlama olmaksızın tutuklamayı içeriyor. Bu uygulama kapsamında, Filistinliler kendilerine yöneltilen suçlamaları öğrenemeden ve savunma hakkını kullanamadan 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor. Tutukluluk süresi, askeri mahkeme kararıyla 5 yıla kadar defalarca uzatılabiliyor.

İsrail-Hamas uzlaşması ve esir takası

İsrail ile Hamas arasında 4 gün sürecek insani ara anlaşması, bugün saat 07.00'de (TSİ 08.00) başladı. Uzlaşı kapsamında, Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak. Serbest bırakılacak esirlerin her iki taraftan da kadın ve çocuklardan oluştuğu belirtiliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa