Zeynep Tedü kimdir?

Türk Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu olan Zeynep Tedü kimdir?

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
03 Aralık 2023 15:30
GÜNCELLEME
03 Aralık 2023 15:47
Zeynep Tedü kimdir?
BY
Barış Yılmaz Editör

Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Zeynep Tedü, 22 Ekim 1943 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Ünlü tiyatro sanatçısı Suavi Tedü'nün kızı olarak tiyatro dünyasına adım atan Zeynep Tedü, İtalya'nın Milano Tiyatro Okulu'ndan mezun oldu.

Profesyonel tiyatro kariyerine 1964 yılında Dormen Tiyatrosu'nda sahnelenen "Bulvar" oyunu ile başlayan Tedü, aynı dönemde sinema dünyasına da adım attı. Haldun Dormen'in yönettiği "Bozuk Düzen" adlı filmle sinema oyunculuğuna geçiş yapan sanatçı, 1966'da Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi 1. Film" seçilen bu yapımla dikkatleri üzerine çekti.

Tedü, sinemadaki ilk yıllarında birçok filmde başrol oynadı. Özel hayatında da tanınmış isimlerle evlilik yaşayan Zeynep Tedü, tiyatro kariyerinde de çeşitli sahnelerde yer aldı. Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Dostlar Tiyatrosu, Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosu, Ferhan Şensoy Tiyatrosu, Tuncay Özinel Tiyatrosu, Akbank Çocuk Tiyatrosu ve Levent Kırca-Oya Başar Tiyatrosu gibi önemli tiyatro topluluklarıyla çalıştı.

Uzun yıllar boyunca televizyon dünyasında da izleyiciyle buluşan Zeynep Tedü, özellikle "Olacak O Kadar" programındaki skeçleriyle televizyon seyircisinin gönlünde taht kurdu. İstanbul Devlet Tiyatroları'nda uzun yıllar görev aldıktan sonra 2000 yılında emekli oldu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa