Deprem uzmanından dikkat çeken açıklama!

Deprem uzmanı Süleyman Pampal, sabah saatlerinde meydana gelen 5,1 ve 4,5 büyüklüğündeki depremlere ilişkin Ankara Masası'na açıklamalarda bulundu. Pampal, "5,1 ve 4,5 büyüklüğünde iki deprem. ​Üzülecek bir durum değil. Tam tersine sevinecek bir durum bence. Bu depremler o kadar da hasar verici, can kaybına yola açıcı büyüklükte değil" dedi. Pampal bu sarsıntının beklenen İstanbul depremine etkisi olup olmayacağını da değerlendirdi.
Ecem Çetin
|
04 Aralık 2023, Pazartesi - 13:44
Deprem uzmanından dikkat çeken açıklama!

Saat 10.42'de Bursa'nın Gemlik ilçesinde 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin, 8,98 kilometre derinlikte olduğu kaydedildi. 

Bir süre sonra bölgede 4,5 büyüklüğünde bir artçı deprem daha meydana geldi. Bu depremin derinliği de 7 kilometre olarak kaydedildi.

Deprem birçok yerde hissedilirken, vatandaşlar arasında paniğe neden oldu. İlk belirlemelere göre can ya da mal kaybı yaşanmadı. 

Korkutan deprem sonrası, deprem uzmanı Süleyman Pampal, Ankara Masası'na açıklamalarda bulundu. 

" Üzülecek bir durum değil, tam tersine sevinecek bir durum"

Pampal, "5,1 ve 4,5 büyüklüğünde iki deprem. Üzülecek bir durum değil. Tam tersine sevinecek bir durum bence. Çünkü daha büyük deprem üretme potansiyeli var buradaki fayların. Bundan sonra da bu olmayacak demek değil tabii. Bundan sonra da olabilir. " dedi. 

Bu depremlerin hasar verici ya da can kaybına yol açacak büyüklükte olmadığını ifade eden Süleyman Pampal, sığ ve kısa süreli bir deprem olduğunu aktardı. 

Korkulacak bir durum olmadığını söyleyen deprem uzmanı şu ifadeleri kullandı;

"Depreme dayanıklı yapı stoku oluşturmak tek yapacağımız şey bu"

"Ama bölge açısından bakarsanız, Marmara açısından bakarsanız İstanbul, Bursa, Yalova işte Çanakkale, Tekirdağ açısından bakarsanız maalesef Marmara'nın dört tarafı şu anda deprem tehlikesinin son derecede yüksek ve yakın olduğu bölge. Üstelik burası Türkiye'nin göz bebeği ekonomisinin, sanayisinin en yoğun olduğu bölge. O bakımdan yapılacak şey belli. Deprem olur mu? Olmaz mı? Ne zaman olur? tartışıyoruz tabii konuşuyoruz. Bugünden itibaren her an olabilir deprem. Umarım geç olur. Ama biz riskleri azaltabiliriz. Yani depreme dayanıklı yapı stoku oluşturmak tek yapacağımız şey bu. "

Bu depremlerin beklenen İstanbul'un depremini tetikleyip, tetiklemeyeceğine ilişkin soruya  deprem uzmanı Süleyman Pampal, şu yanıtı verdi; 

"İstanbul depremini üretecek fay farklı"

"Yok tetiklemez.  İstanbul depremini biz kuzeyde Orta Marmara fayında bekliyoruz. Şu anda iki yüz elli yıla yaklaşan bir zaman aralığı geçmiş, enerjisini biriktirmiş, kırılmaya yüz tutmuş orta Marmara fayı var ya da kumburgaz fayı diye adlandırılan fay.  O depremi üretecek fay farklı kuzey koy üzerinde."

http://ankaramasasi.com/haber/2112898/deprem-uzmanindan-dikkat-ceken-aciklama
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.