Guterres ilk kez yetki kullanıp BMGK’ya mektup gönderdi

Dünya onu iyi bir adam olarak anacak. BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterress, görevi süresi boyunca ilk defa yetkisini kullandı ve Gazze’de insani felaketin durdurulması için BMGK’ya (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) mektup gönderdi.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
06 Aralık 2023 22:49
GÜNCELLEME
06 Aralık 2023 22:50
Guterres ilk kez yetki kullanıp BMGK’ya mektup gönderdi
MP
Mevlüt Peker Editör

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in samimi çabalarının BMGK’nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) kimi daimi üyeleri tarafından engellendiğine dikkat çekmişti.

Antonio Guterres, İsrail’in Gazze saldırılarının daha ilk gününde “Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz tutuluyor. Topraklarının adım adım yerleşim yerleri tarafından ele geçirilmesine ve şiddete şahit oluyor. Ekonomileri yıkılmış, insanlar yerlerinden edilmiş ve evleri yerle bir edilmiş durumda. Siyasi çözüme olan inançları yok olmaya başladı." diyerek tavrını ortaya koymuş ve bunu bugüne kadar sürdürmüştü. Guterres şimdi de görev süresi boyunca ilk kez bir yetkisini Gazze için kullandı.

Görevi süresi içinde ilk kez bu yetkiyi kullanıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, görev süresi boyunca ilk defa BM Şartı'ndaki yetkisini kullanarak, Gazze'deki insani felaketin önlenmesi amacıyla Güvenlik Konseyi'ne bir mektup gönderdi. Bu hamle, bölgedeki durumun ciddiyetini vurguluyor.

İsrail-Hamas çatışmasının insani etkileri

Genel Sekreter Sözcüsü Stephaen Dujarric'in günlük basın toplantısında paylaştığı mektupta, Guterres İsrail ve Hamas arasındaki 8 hafta süren düşmanlığın "korkunç insani acılara" yol açtığını belirtti. Guterres, özellikle Gazze'deki sivillerin büyük tehlikede olduğunu ve güvenli bir sığınak bulunmadığını, ayrıca sağlık sisteminin çökmesini vurguladı.

Gazze'deki durumun imkansızlığı

Guterres, Gazze'nin sürekli İsrail savunma güçlerinin bombardımanı altında olduğunu ve bu durumun bölgede insani yardım operasyonlarını imkansız kıldığını kaydetti. Ayrıca, halkın zaruri ihtiyaçlarını karşılayamadığı, sığınacak yer bulunmadığı ve kamu düzeninin çökme noktasında olduğunu ifade etti.

Uluslararası topluma acil çağrı

BM Genel Sekreteri, uluslararası toplumun Gazze'deki şiddeti durdurmak ve krizin sona ermesi için etkisini kullanma sorumluluğu olduğunu vurguladı. Guterres, Güvenlik Konseyi üyelerine insani felaketin önlenmesi için baskı yapılması çağrısında bulundu ve insani bir ateşkesin acilen ilan edilmesi gerektiğini tekrarladı.

Sivil nüfusun korunması ve insani yardım

Guterres, sivil nüfusun daha fazla zarar görmemesi ve insani yardımların güvenli bir şekilde ulaştırılabilmesi için bir insani ateşkesin hayati önem taşıdığını belirtti. Sözcü Dujarric ise, Guterres'in mektubunun BM Şartı kapsamında önemli bir adım olduğunu ve uluslararası toplumun insani ateşkesi hayata geçirmesi gerektiğini dile getirdi.

BM Şartı'nın 99. Maddesi

BM Genel Sekreteri, BM Şartı'nın 99. maddesi uyarınca, uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden herhangi bir konuyu Güvenlik Konseyi'nin dikkatine sunma yetkisine sahiptir. Bu yetki, Guterres'in Gazze ile ilgili mektubunu Güvenlik Konseyi'ne iletmek için kullandığı bir araç oldu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa