DSÖ’den yetkisini Gazze için kullanan Guterres’e destek!

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), İsrail’in saldırılarına karşı “Gazze” için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) mektup gönderen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e destek verdi.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
06 Aralık 2023 22:53
GÜNCELLEME
06 Aralık 2023 23:03
DSÖ’den yetkisini Gazze için kullanan Guterres’e destek!
MP
Mevlüt Peker Editör

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Gazze'deki insani felaketin önlenmesi ve ateşkesin sağlanması amacıyla Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektuba destek verdiğini açıkladı. Ghebreyesus, bu desteğini sosyal medya üzerinden dile getirdi.

Sağlık sistemi krizi ve barışın önemi

Ghebreyesus, Guterres'in BM Şartı'nın 99. maddesine dayanarak yaptığı çağrıyı desteklediğini belirterek, Gazze'nin sağlık sisteminin çökme noktasında olduğunu ve barışa olan ihtiyacı vurguladı.

Guterres'in mektubu ve acil ateşkes çağrısı

BM Genel Sekreteri Guterres'in mektubunda, İsrail-Hamas çatışmasının "korkunç insani acılara" neden olduğu ve uluslararası toplumun Gazze'deki şiddeti durdurmak için etkisini kullanma sorumluluğu olduğu belirtilmişti. Guterres, Güvenlik Konseyi üyelerine insani felaketin önlenmesi için baskı yapılması ve acil bir ateşkesin ilan edilmesi çağrısında bulunmuştu.

BM Şartı'nın 99. Maddesi ve BM Genel Sekreteri'nin yetkisi

BM Şartı'nın 99. maddesi, BM Genel Sekreteri'ne, uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiğini düşündüğü herhangi bir durumu Güvenlik Konseyi'nin dikkatine sunma yetkisi vermektedir. Bu yetki, Guterres'in Gazze konusunda yaptığı çağrının temelini oluşturuyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa