Adalet Bakanlığı TOGO Kuleleri sürecine müdahil oldu Mansur Yavaş cephesi “önümüzü kesme gayreti” diye yorumladı

Rant iddialarıyla yargıya taşınan ve yıkım kararı çıkan TOGO Kuleleri ile ilgili bu kez farklı bir gelişme yaşandı. Hem Sinan Aygün hem Melih Gökçek’in avukatı Mehmet Ali Alan’ın ABB Başkanı Mansur Yavaş’a karşı açtığı hakaret davasında savcılık takipsizlik kararı vermişti. 3 yıl sonra Adalet bakanlığı bu karar aleyhine kamu yararına bozma isteminde bulundu. Bu, Yavaş cephesinde “önümüzü kesmek istiyorlar” yorumuna yol açtı.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
07 Aralık 2023 13:22
GÜNCELLEME
07 Aralık 2023 13:31
 Adalet Bakanlığı TOGO Kuleleri sürecine müdahil oldu Mansur Yavaş cephesi “önümüzü kesme gayreti” diye yorumladı
EK
Ersin Küçükbarak Editör

TOGO Kuleleri adeta yılan hikayesine döndü.

Emsalin düşürülmesi mahkeme kararıyla kesinleşirken yıkım bir türlü gerçekleştirilememişti.

Tartışmaların yaşandığı o süreçte, göreve yeni gelen Mansur Yavaş 27 Aralık 2019 tarihinde Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk’e bir röportaj verdi.

Yavaş o röportajda, hem TOGO Kulelerinin hem de Gökçek döneminden itibaren Belediyenin avukatı olan Mehmet Ali Alan’ın iki kurum arasında çok net menfaat çatışması bulunmasına rağmen görevini sürdürdüğünün altını çizdi.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen 2.1 emsalli TOGO Kuleleri planının iptalinin yürütmesini durdurma kararının Mehmet Ali Alan tarafından aylarca Belediyeye bildirilmediğini ve bu süreçte inşaatın hukuka aykırı olarak devam ettiğini anlatan Mansur Yavaş, örtülü destek verdiği düşüncesiyle Mehmet Ali Alan hakkında gerekli makamlara başvurduklarını açıkladı.

Mehmet Ali Alan da buna suç duyurusuyla karşılık verdi.

Röportajda kendisine hakaret edildiğini öne süren Alan, Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Savcılıktan karar 20 Ekim 2020 tarihinde çıktı.

“Açıklanış şekliyle konusu arasında düşünsel bir bağ bulunduğu ve nesnel bir açıklama ile desteklendiği”  gerekçesiyle savcılık kovuşturmaya yer olmadığı kararına vardı.

Mehmet Ali Alan karara itiraz etti.

İtirazı reddeden Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği savcılığın kararını hukuka uygun bulunca karar kesinleşti.

Adalet Bakanlığından tartışma yaratan talep

Bu sürecin üzerinden neredeyse 3 yıl geçti.

Yerel seçimlere sadece 4 ay kala ilginç bir gelişme yaşandı.

Adalet Bakanlığı, Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliğinin savcılığın takipsizlik kararını hukuka uygun bulmasına karşı kanun yararına bozma isteminde bulundu.

Başvuru gerekçesi de tartışmaları alevlendirdi.

Adalet Bakanlığı, röportajdaki ifadelerin Melih Gökçek’e ile yakınlığıyla bilinen ve bir dönem AK Parti Kırşehir Milletvekili aday adayı olan Avukat Mehmet Ali Alan’ı küçümseyici, incitici ve zan altında bırakan mahiyette olduğunu, bu yüzden bozma talebinde bulunulduğunu aktardı.

“Mansur Yavaş’ın önünü kesme girişimi” şeklinde yorumlandı

Mansur Yavaş cephesi Adalet Bakanlığının başvurusunu “2019 seçimlerinden hemen önce yapıldığı gibi Mansur Yavaş’a itibar suikastı girişimi” şeklinde değerlendirdi.

 Mansur Yavaş’a yapılan çok ağır hakaretlere rağmen mahkemelerin takipsizlik kararı verdiğine dikkati çeken ABB kaynakları,  röportajda sadece bir durum tespiti yapıldığının altını çizdi.

Mansur Yavaş cephesi, Bakanlığın itirazını “siyasi bir operasyon” olarak niteledi.

TOGO Kulelerinde ne olmuştu?

Rant iddialarının odağı haline gelen TOGO Kuleleri hakkında en son “1,50 emsale düşürülmesi” kararına karşı yapılan itirazın reddine ilişkin işleme karşı açılan dava sonuçlanmış ve Danıştay 6. Dairesi tarafından emsalin düşürülmesi kararı kesin olarak onanmıştı.

Karar sonrası emsal 2.10’a göre yapılan ve plan notlarıyla emsali 9.98’i bulduğu belirtilen yapının yıkımının önü açılmıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa