İngilizler Gazze için 9’uncu kez sokaklarda

İngiltere'de on binlerce vatandaş, İsrail’in Gazze'deki saldırılarının durması ve kalıcı ateşkes sağlanması için 9'uncu kez sokaklara indi.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
09 Aralık 2023 18:16
GÜNCELLEME
09 Aralık 2023 18:36
İngilizler Gazze için 9’uncu kez sokaklarda
MP
Mevlüt Peker Editör

İngiltere'nin başkenti Londra'da, Filistin'e destek amacıyla her cumartesi sokaklara çıkan binlerce kişi, 14 Ekim'den bu yana dokuzuncu kez bir araya geldi.

Kent merkezinde bulunan İngiltere Merkez Bankası ve finans kuruluşlarının bulunduğu City'deki Bank bölgesinde toplanan göstericiler, Gazze'de kalıcı bir ateşkes talebini dile getirmek ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) kabul edilmeyen ateşkes karar tasarısını protesto etmek için parlamento binasına doğru yürüdüler.

Birçok sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla yaklaşık 5 kilometrelik bir güzergahta bir araya gelen protestocular, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını sona erdirilmesini, Filistinlilere yönelik ayrımcı politikaların son bulmasını ve Filistin halkının adalet talebini yinelediler.

Göstericiler, İngiltere hükûmeti ve siyasetçilerinden İsrail'e olan desteklerini sonlandırmalarını ve BMGK'da yapılan ateşkes çağrılarına katılmalarını talep ederken, Amerika Birleşik Devletleri'nin BMGK'de veto hakkını kullanmasını ve İngiltere'nin ise çekimser oy vermesini protesto ettiler.

Ayrıca, Londra Metropolitan Polisi, yürüyüş güzergahı boyunca yoğun güvenlik önlemleri aldı ve polis minibüsleri, göstericilerin önünde yürüyerek güvenliği sağladı.

Eski İçişleri Bakanı yürüyüşe eleştiri getirdi

Eski İçişleri Bakanı Suella Braverman, geçen ay görevden alınmasına neden olan Filistin'e destek yürüyüşlerini "nefret yürüyüşleri" olarak nitelendirmesi nedeniyle yeniden eleştirdi. Ayrıca Braverman, Ruanda ile yapılan yeni göç anlaşması konusundaki fikir ayrılıkları nedeniyle görevden alınmıştı.

Braverman, bugünkü Filistin'e destek yürüyüşünü eleştiren bir sosyal medya gönderisinde şunları söyledi: "Londra'da bir kez daha 'nefret' yürüyüşünü gördüğümüzde, demokratik ülkelerin BM'de ateşkes için oy verdiğini görmek üzücüdür. İsrail'in kendini savunma hakkını desteklediği için ABD'ye teşekkür ederiz. Ancak İngiltere'nin çekimser oy kullanması hayal kırıklığı yarattı."

Robert Jenrick ise eski bir bakan olarak, İngiltere'nin BMGK'deki son oylamasında çekimser oy kullanmasına karşı hayal kırıklığını ifade etti ve sosyal medya üzerinden şunları söyledi: "İngiltere'nin dün akşamki BM oylamasında çekimser oy kullanması hayal kırıklığıdır. Müttefiklik önemlidir. Hamas ve terörizme karşı savaşmak önemlidir. İsrail'in yanında durmalıyız."

Ateşkes önerisi İskoçya ve Galler'den kabul edildi, İngiltere'den reddedildi

İngiltere'de 14 Ekim'den bu yana düzenlenen yürüyüşler, eski İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın "nefret yürüyüşleri" olarak tanımlamasına neden oldu ve bu açıklama Braverman'ın görevden alınmasına yol açtı.

Braverman, Filistin bayrağı sallamanın ve Filistin'e destek sloganlarının "duruma göre" terörü desteklemek olarak kabul edilebileceğini de öne sürmüştü. Londra Metropolitan Polisi ise yürüyüşlerin çoğunlukla barışçıl olduğunu ve müdahale gerektirmediğini belirtti.

Ülkede ayrıca İngiltere Parlamentosu ile Galler ve İskoçya Bölgesel parlamentoları tarafından ateşkesi öneren teklifler oylanmıştı. İngiltere Parlamentosu teklifi reddederken, Galler ve İskoçya Bölgesel parlamentoları teklifi kabul etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa