Husiler, İsrail’e giden tüm gemilere engel olacak

Yemen'deki Husiler, Gazze Şeridi’ne ilaç ve gıda sağlanmadığı takdirde İsrail'e giden tüm gemilerin geçişini engelleyeceklerini duyurdu.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
09 Aralık 2023 23:10
GÜNCELLEME
09 Aralık 2023 23:21
Husiler, İsrail’e giden tüm gemilere engel olacak
MP
Mevlüt Peker Editör

Yemen'deki İran destekli Husiler, Gazze Şeridi'ne gıda ve ilaç yardımlarının engellenmesi durumunda, Kızıldeniz üzerinden İsrail'e giden tüm gemilerin geçişini durdurma tehdidinde bulundu.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Eğer Gazze Şeridi'ne gıda ve ilaç yardımları ulaştırılmazsa, Yemen Silahlı Kuvvetleri (Husiler), Siyonist oluşuma (İsrail) ait gemilerin Kızıldeniz üzerinden geçişini engelleyecek ve hedef alacaktır." şeklinde ifadeler kullandı.

Seri, bu kararın açıklandığı andan itibaren uygulanacağını ve deniz taşımacılığı yapan gemi ve şirketleri İsrail limanlarıyla iş yapmamaları konusunda uyarmıştır.

Husiler, Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alıyor

Yemen'deki Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, 14 Kasım'da yaptığı televizyon konuşmasında, Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alabileceklerini açıkça dile getirmişti.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 19 Kasım'da ise sosyal medya üzerinden yayımladığı açıklamada, Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail saldırılarına tepki olarak, İsrail bayraklı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu.

Bu açıklamaların ardından Husiler, Babu'l Mendeb Boğazı'nda bulunan "Unity Explorer" ve "Number Nine" adlı iki İsrail gemisine İHA ve füze saldırısı gerçekleştirmişti.

Ayrıca İsrailli denizcilik şirketi ZIM, 29 Kasım'da, Umman Denizi ve Kızıldeniz'deki güvenlik durumu nedeniyle gemilerinin Mısır'daki Süveyş Kanalı'ndan geçmeyeceğini açıklamıştı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), 4 Aralık'ta ise sosyal medya üzerinden, Kızıldeniz'in güneyinde uluslararası sularda 3 ticari gemiye 4 saldırı düzenlendiğini belirtmiş, bu saldırılarda ABD donanmasına ait "USS Carney" destroyerinin gemilere yardım ederken 3 İHA'yı düşürdüğünü açıklamıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.