AB'den Türkiye ile pozitif gündem mesajı...

Avrupa Birliği (AB) Konseyi'nin, Birliğin genişlemesine ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye'nin aday ülke ve birçok ortak çıkar alanında kilit ortak olduğu yinelenirken, siyaset ve ekonomi başlıklarında eleştirilere yer verildi.

HM
Haber Merkezi Editör
YAYINLAMA
13 Aralık 2023 05:55
GÜNCELLEME
13 Aralık 2023 04:46
AB'den Türkiye ile pozitif gündem mesajı...
HM
Haber Merkezi Editör

AB ülkelerinin Avrupa işlerinden sorumlu bakanlarının oluşturduğu Genel İşler Konseyi, 2023 için son kez Brüksel'de toplandı.

Genişleme konusunun ele alındığı toplantıda, Türkiye, Karadağ, Bosna Hersek, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Kosova'nın yanı sıra ilk kez Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'la ilgili değerlendirmeler yapıldı.

Toplantının sonunda basına açıklama yapan AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, Türkiye'nin üyelik sürecini yeniden canlandırmak için hukukun üstünlüğü konusunda ilerleme kaydetmesi gerektiğini belirterek, ilişkilerde olumlu bir gündemi benimsemesi gerektiğini vurguladı.

AB Konseyi tarafından paylaşılan toplantı sonuç bildirisinde, "Türkiye aday ülke olarak birçok ortak çıkar alanında kilit bir ortak olmaya devam ediyor" ifadesine yer verildi.

Bildiride, Türkiye başlığı altında "açık ve samimi bir diyalog sürdürme, ortak sorunları ele alma, göç, iklim, terörle mücadele ve bölgesel konularda işbirliği yapma konusundaki kararlılığın devam ettiği" belirtildi. Ayrıca, Konseyin AB ile Türkiye arasında Yüksek Düzeyli Diyalogların devam ettiğini göz önünde bulundurduğu kaydedildi.

Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerde yaşanan gelişmelerin ve Doğu Akdeniz'deki gerilimin azaltılmasının memnuniyetle karşılandığı ifade edilen bildiride, Kıbrıs meselesinde müzakerelerin yeniden başlatılması çağrısı yapıldı, AB'nin bu konuda rol oynamaya hazır olduğu vurgulandı.

Bildiride, demokrasi, temel haklar ve yargı gibi konulardaki eleştirilerin yanı sıra ekonomik kriterlere ilişkin istikrar odaklı makroekonomik politikalara geri dönme çağrısı yapıldı.

Türkiye'nin Ukrayna'nın tahıl ihracatını kolaylaştırmadaki yapıcı rolüne atıfta bulunulan bildiride, AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırım politikasıyla tam uyum içinde olunması gerektiği belirtildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa