Gianluigi Buffon kimdir?

İtalyan eski milli futbolcu ve Pelé'nin yaşayan en iyi 125 futbolcu listesine girmiş olan Gianluigi Buffon kimdir?

SM
Suat Mutlu
YAYINLAMA
13 Aralık 2023 17:19
GÜNCELLEME
13 Aralık 2023 17:51
Gianluigi Buffon kimdir?
SM
Suat Mutlu

28 Ocak 1978 tarihinde Carrara, İtalya'da doğan Gianluigi "Gigi" Buffon, İtalyan futbolunun efsanevi kalecilerinden biridir. Pelé'nin yaşayan en iyi 125 futbolcu listesine giren Buffon, 2 Ağustos 2023'te aktif futbolculuk kariyerini noktaladı.

Kulüp Kariyeri

Parma

Buffon, 1991 yılında Parma altyapısında kalecilik kariyerine başladı. Serie A'daki ilk maçına 1995 yılında 17 yaşında çıkarak dikkat çekti. Parma'da geçirdiği dört sezonun ardından 2001 yazında Juventus'a transfer oldu. Bu transfer, o dönemdeki en pahalı kaleci transferi unvanını getirdi.

Juventus

Juventus'taki ilk sezonunda şampiyonlukta etkili olan Buffon, UEFA tarafından En Değerli Oyuncu ve En İyi Kaleci ödüllerini kazandı. 2006'da yaşanan Calciopoli skandalı nedeniyle Juventus zor günler geçirse de Buffon, takımında kalmayı tercih etti. Serie B'de mücadele eden Juventus, Serie A'ya döndüğünde Buffon sözleşmesini 2012'ye kadar uzattı. Buffon, 2007-08 sezonunda kariyerinin zirvesine ulaştı.

Paris Saint-Germain

2018-19 sezonunda Buffon, ilk kez İtalya dışında Paris Saint-Germain'e transfer oldu. Bir sezon boyunca forma giydiği takımda bir lig ve bir süper kupa zaferi yaşadı. Şampiyonlar Ligi'nde ise Manchester United'a karşı son 16 turunda elendiler.

Juventus'a Dönüş

Paris Saint-Germain macerasının ardından Buffon, Juventus'a geri döndü ve kariyerine devam etti.

Millî Takım Kariyeri

Buffon, millî takımdaki kariyerine 1997 yılında başladı. 1998 FIFA Dünya Kupası'nda çeyrek finale kadar yükselen İtalya'da kalesini savunan Buffon, 2006 Dünya Kupası'nda şampiyonluk yaşadı. Turnuvada sadece iki gol yiyen Buffon, finalde penaltılarda kritik kurtarışlar yaparak İtalya'nın zaferinde büyük rol oynadı.

Kişisel Yaşamı

Atletik bir ailede doğan Buffon, ailesinin birçok branşta sporcu olduğu bir ortamda büyüdü. Buffon, Çek manken Alena Šeredová ile evlidir ve Louis Thomas ile David Lee adında iki oğlu vardır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa