İsrail 2 gazeteciyi daha öldürdü

Terör örgütü, işgalci, bebek katili ve toprak hırsızı İsrail'in abluka ve işgal altında tuttuğu Gazze'ye yönelik saldırılarında 2 gazeteci daha hayatını kaybetti. Ölen gazeteci sayısı 89’a yükseldi.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
13 Aralık 2023 20:23
GÜNCELLEME
13 Aralık 2023 20:26
İsrail 2 gazeteciyi daha öldürdü
MP
Mevlüt Peker Editör

Gazze Şeridi'ndeki hükümet, İsrail'in bombardımanı sonucu iki Filistinli gazetecinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Hükümete bağlı Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamada, gazeteciler Ahmed Ebu Abse ve Hannan Ayyad'ın şehit olduğu ifade edildi.

Medya Ofisinin yaptığı açıklamada, Ebu Abse ve Ayyad'ın fotoğraflarına da yer verilerek, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden gazetecilerin sayısının 89'a yükseldiği belirtildi. Ayrıca, Medya Ofisi dün yaptığı bir başka açıklamada, İsrail'in Gazze'deki gazetecileri hedef almasının, "Filistin anlatısını susturmak, gerçekleri gizlemek ve haberlerin bölgesel ve uluslararası kamuoyuna ulaşmasını engellemek" amacı taşıdığını vurguladı.

İsrail’in Gazze saldırılarında 68. gün bilanço (13.12.2023)

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023 Cumartesi günü işgalci İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" ismini verdiği geniş çaplı bir saldırı başlattı.

Abluka altındaki Gazze'den İsrail hedeflerine doğru yüzlerce roket atıldı. Filistinli İzzeddin el-Kassam Tugayları mensupları, Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Geçiş Noktası'na ani baskın yaparak kontrolü ele geçirdi. İzzeddin e-Kassam Tugayları, kontrolü sağladıktan sonra İsrail'in iç bölgelerine sızdı.

İsrail ordusu ise İzzeddin el-Kassam Tugaylarının geniş çaplı saldırısına karşılık Gazze'ye yüzlerce hava saldırısı düzenledi. İsrail ordusu, 26 Ekim’de karadan sınırlı operasyonları genişletmeye başladı, hava saldırının dozunu daha da artırdı. İsrail, Gazze’ye 50 bin tondan fazla bomba attı. İkinci Dünya Savaşı'nda ABD’nin Hiroşima'ya attığı bomba, İsrail’in kullandığı bombaların 12 bin tonuna denk geliyor. Özetle İsrail’in Gazze’ye attığı bombalar 4 atom bombasına karşılık geliyor.

Çoğu bilgilerin internet ve iletişim kesintisi ile yoğun saldırılar sebebiyle güncellenemediğini, göreceğiniz rakamların günler önce en son güncellenen rakamlar olduğunu hatırlatıyoruz.

İSRAİL: İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın Gazze'den gerçekleştirdiği saldırılar ve Lübnan tarafında Hizbullah’ın saldırıları sonucunda 329'u asker olmak üzere 1200 İsrailli yaşamını yitirdi, 5132 İsrailli ise yaralandı. İsrail, Kassam Tugayları tarafından esir alınan İsrailli sayısının ise 239 olarak belirlendiğini, 31 Ekim’de başlayan Gazze kara operasyonu sırasında ise 104 askerin öldüğünü duyurdu. İsrail ordusu toplam ölen İsrail asker sayısını 433 olarak açıkladı. İsrail hapishanelerinde sebepsiz olarak tutsak olarak alınan Filistinli sayısının 7000’e yakın olduğu, 7 Ekim’den sonra 7000’den fazla Filistinliyi daha tutsak aldığı biliniyor.

GAZZE: Filistin Sağlık Bakanlığı ise, İsrail ordusunun hava saldırıları sebebiyle Gazze'de 8000'i bebek ve çocuk, 6200'ü kadın olmak üzere can kaybının 18.412 olduğunu, 50.100’den fazla kişinin ise yaralandığını duyurdu. Ölenlerden 6000 kişinin aynı aileden olduğu, bu ailelerin sayısının ise 1400 olduğu bildirildi. Enkaz altında 4700’ü çocuk ve kadın, 7700’den fazla kişinin olduğuna dair ihbar alındı. Çok sayıda ailenin topluca ölümü sebebiyle ihbarı yapılamayan yüzlerce insanın olduğu düşünülüyor.

BATI ŞERİA: İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria'da, bir taraftan İsrail askerleri diğer taraftan Yahudi yerleşimcilerin saldırıları sonucu 283 Filistinli yaşamını yitirdi, 3000’den fazla Filistinli de yaralandı.

GAZETECİ: İsrail saldırılarında Gazze’de 9’u kadın 89 gazeteci hayatını kaybetti, 80 gazeteci yaralandı. 2 gazeteci kayıp. 60 gazetecinin ailesinin evleri bombalandı, 63 basın kurumu ve büro tahrip edildi. 25 radyo istasyonu vuruldu. 3 medya kuruluşu kapatıldı, 41'i Batı Şeria'da, 2'si Gazze'de olmak üzere 44 gazeteci alıkonuldu.

SAĞLIK KURULUŞLARI: İsrail'in işgali altındaki bulunan Filistin topraklarında 7 Ekim’den bu tarafa sağlık hizmetlerine 229 saldırı düzenlendi, 135 sağlık kurumu doğrudan hedef alındı. İsrail saldırılarında 300 sağlık çalışanı (doktor ve hemşire), 32 sivil savunma (arama-kurtarma) personeli, 249 din görevlisi öldü; Gazze’de bulunan 36 hastaneden 26’sı, 110 sağlık merkezi ve 102 ambulans hizmet dışı kaldı.

BM GÖREVLİSİ: BM, Gazze'de 7 Ekim'den bu tarafa yaşamını yitiren Birleşmiş Milletler çalışanları sayısının 104 olduğunu duyurdu. Ayrıca İsrail, BM’ye ait 50 binayı ve 11 fırını vurdu. 725 bin kişi 149 UNRWA tesisinde barınıyor.

LÜBNAN: Lübnan'ın güney sınırında, 8 Ekim'den bu tarafa Hizbullah ile İsrail ordusu arasında süren çatışmalarda ise 3’ü gazeteci ve 3’ü çocuk olmak üzere 23 sivil, 100 Hizbullah mensubu, 6 Filistin İslami Cihad Hareketi mensubu, 3 Hamas mensubu, 2 mensubu Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensubu hayatını kaybetti. Lübnan'dan yapılan saldırılarda 6 İsrail askeri ve 5 İsrailli sivil yaşamını yitirdi. İsrail saldırısında ise Lübnan’da 1 asker ve 23 sivil hayatını kaybetti.

HASTANE SALDIRISI: 17 Ekim’de İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine ABD yapımı MK-84 ile düzenlediği saldırıda 471 kişinin cesedine ulaşıldı. Yaralı sayısı ise 28'i ağır 342 olarak açıklandı. Hastane saldırısından kolaylıkla kurtulduğu gören İsrail, 28 Ekim akşamı Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin olduğu en büyük sağlık tesisi Şifa Hastanesi’ni de hedef gösterdi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 24 Ekim’de yaptığı açıklamada yakıt, elektrik, su, ilaç ve tıbbi malzeme tükendiği için hastanelerde sağlık sisteminin tamamen çöktüğünü duyurdu. 10.000’den fazla kanser hastası ise ölümü beklemeye başladı.

KİLİSE SALDIRISI: İsrail'in 19 Ekim’de Gazze'deki Rum Ortodoks Kilisesi'ne saldırısında ise 20 kişi öldü.

OKUL, CAMİ, KAMU BİNASI VE KONUT HEDEFLERİ: İsrail 277 okulu bombaladı, 75 okul tamamen yıkıldı. Saldırılarda zarar gören 254.000 konuttan 52.500’ü tamamen yıkıldı. Gazze'deki saha ekipleri, 126 kamu binası ile birlikte onlarca hizmet tesisinin İsrail saldırılarının hedefi olduğunu, 196 caminin hasar gördüğünü, 110 cami ile 3 kilisenin de tamamen yok olduğunu belirledi. Saldırılarda 53 din görevlisi de hayatını kaybetti.

YERİNDEN EDİLENLER: 360 kilometrekare alana sahip Gazze’de yerlerinden edilerek hastanelere ve barınma merkezlerine sığınmak zorunda bırakılan Filistinli sayısı 1 milyon 700 bini geçti. Gazze Şeridi’nin 5 kentinde bulunan 156 UNRWA tesisinde 930.000, orta bölgeler ile Refah ve Han Yunus’taki 99 UNRWA tesisinde 770.000 olmak üzere 1 milyon 900 bin yerinden edilmiş Filistinli sığınmış olarak yaşıyor.

Üstelik İsrail, "güvenli" diyerek Gazze Şeridi'nin güneyine gitmeye zorladığı Filistinlilerden binlercesini de öldürdü.

Hamas ile İsrail arasındaki esir takası mutabakatı

Gazze’deki çatışmalara 24 Kasım Cuma günü sabahından itibaren 4 gün "insani ara" verilmesi konusunda İsrail ile Hamas arasında mutabakat sağlanmış, bu süre Katar ve Mısır’ın girişimleriyle 3 gün daha uzatılmıştı.

Hamas ile İsrail arasında varılan esir takası mutabakatı kapsamında Gazze Şeridi'nden 81 İsrailli ve yabancı esir, İsrail hapishanelerinden ise 240 Filistinli esir salıverilmişti.

İsrail ordusu ,“insani ara"nın 1 Aralık'ta sona ermesinden hemen sonra Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına ağır şekilde başlamıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.