Epidemik ne demek? Epidemik kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Her gün karşılaştığımız kelimeler arasında olan "epidemik" kelimesi, öğrenme isteğimizi tetikleyerek ne anlama geldiği konusunda doğal bir merak uyandırıyor. Peki epidemik ne demek? TDK'ya göre epidemik kelimesinin anlamı nedir? İşte yanıtı...

HM
Haber Merkezi
YAYINLAMA
14 Aralık 2023 15:57
GÜNCELLEME
14 Aralık 2023 16:15
Epidemik ne demek? Epidemik kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?
HM
Haber Merkezi

Epidemik kelimesi, dilimize Antik Yunanca'dan geçmiş olup orijinal hali "epidemia"dır. Bu kelimenin sözlük anlamı bulaşıcı hastalıklardır. 

Antik Yunan döneminden bu yana kullanılan epidemik terimi, bulaşıcı hastalıkların hızla yayılma eğiliminde olduğunu ifade eder. Dizanteri, kızamık ve menenjit gibi enfeksiyon kaynaklı hastalıklar, epidemik hastalıklara örnek olarak gösterilebilir.

Epidemik Hastalıklar 

Epidemik hastalıkların ortak özelliği, enfeksiyon kaynaklı olmalarıdır. Bu hastalıklar, bulaşma riskinin yüksek olduğu durumlarda hızla yayılabilir. Eğer gerekli önlemler alınmazsa, epidemik hastalıklar zamanla pandemilere dönüşebilirler.

Ülkemizde ve Dünya Genelinde Sık Görülen Epidemik Hastalıklar

  1. Hepatit B
  2. Zatürre
  3. Tetanos
  4. Çiçek Hastalığı

Epidemik ve Pandemi Arasındaki Fark

Epidemik hastalıkların pandemiden en büyük farkı, belirli bir bölge ya da ülke ile sınırlı olmalarıdır. Pandemiler ise tüm dünya genelinde yayılan ve büyük bir risk oluşturan hastalık salgınlarıdır. Bu nedenle pandemilerde daha sıkı önlemler alınması gerekebilir.

Örnek Cümle: "Epidemik hastalıklar da pandemi kadar tehlikeli olabilir."

Epidemi TDK Sözlük Anlamı

Türk Dil Kurumu'na göre epidemi kelimesi, bulaşıcı ve salgın hastalık demektir. Bu kelime, halk anlamına gelen "demo" sözcüğünden türetilmiştir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa