İsrail, “belgelenmesin” diye gazetecileri Gazze’ye almıyor

Gazze'ye giriş yasağını aşmaya çalışan uluslararası basın, 89 gazeteciyi öldüren İsrail’in “savaş suçlarının belgelenmesini istemediği için” Gazze’ye alınmadıklarını belirtiyor. İngiliz Channel 4 News muhabiri Secunder Kermani, Gazze'deki korkunç manzarayı ilk elden belgeleyememenin son derece sinir bozucu olduğunu söylerken, BBC Uluslararası İlişkiler Editörü Jeremy Bowen, savaş haberciliğinde hiçbir şeyin kendi göz ve kulaklarınızı kullanmaktan daha iyi olamayacağını belirtti.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
14 Aralık 2023 18:01
GÜNCELLEME
14 Aralık 2023 18:16
İsrail, “belgelenmesin” diye gazetecileri Gazze’ye almıyor
MP
Mevlüt Peker Editör

Uluslararası gazetecilik dünyası, Gazze'ye yönelik saldırıların detaylarını ilk elden rapor etme çabalarında, İsrail ve Mısır tarafından uygulanan Gazze'ye giriş yasağıyla karşı karşıya bulunuyor. Bu engel, sınırdaki Erez ve Refah kapılarının gazetecilere kapalı tutulması sonucu ortaya çıktı. The Guardian'dan alınan bilgilere göre, bu durum uluslararası basın mensuplarını sahadaki gelişmeleri etkin bir şekilde aktaramamaktan ötürü zor durumda bırakıyor.

İsrail'de bulunan Yabancı Gazeteciler Derneği (FPA), İsrail hükümeti basın ofisi ve askeri yetkililere yapılan başvuruların dikkate alınmamasının ardından yasal yollara başvurdu. Dernek, İsrail'in geçmişteki çatışmalar sırasında ve sonrasında gazetecilere Gazze'ye erişim izni verdiğini hatırlatırken, 2008 yılında İsrail Yüksek Mahkemesi'nin gazetecilere Gazze'ye giriş engeli konulmaması yönünde verdiği karara atıfta bulundu. FPA, İsrail hükümeti ve ordusundan gazetecilere serbestçe haber yapma imkanı sunulmasını beklediğini belirtti.

Gazze'ye ilişkin haberlere getirilen yasaklar ve İsrail'in 7 Ekim’den bu yana kapalı tuttuğu Erez Sınır Kapısı'ndan geçişlere izin vermemesi, gazetecilerin bölgeye erişimini kısıtlıyor. İngiliz Channel 4 News muhabiri Secunder Kermani, Gazze'deki durumu ilk elden belgeleyememenin büyük bir hayal kırıklığı olduğunu dile getirdi ve Filistinli gazetecilerin önemli haberlere imza attığına dikkat çekti. Kermani, bağımsız erişimin, iddiaların derinlemesine incelenmesine ve Gazze'nin iç dinamiklerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacağını vurguladı.

The Guardian'ın Uluslararası Haberler sorumlusu Jamie Wilson, Gazze'deki tehlikeli durumun medya kuruluşları için zorlu bir konu olduğunu belirtti ve İsrail'in uluslararası gazetecilere bölgeye giriş izni vermekte daha esnek olması gerektiğini söyledi. BBC'nin Uluslararası İlişkiler Editörü Jeremy Bowen ise sahada olmanın habercilik için kritik öneme sahip olduğunu ve kendi gözlem ve tecrübelerinin yerini hiçbir şeyin alamayacağını ifade etti.

Gazze Şeridi'ndeki hükümete bağlı Medya Ofisi, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölen gazetecilerin sayısının 89'a yükseldiğini açıkladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.