Mehmet Şimşek kimdir?

Kürt asıllı Türk ekonomist ve siyasetçi ve mevcut Türkiye hazine ve maliye bakanı Mehmet Şimşek kimdir?

SA
Sinem Akgün Editör
YAYINLAMA
16 Aralık 2023 11:41
GÜNCELLEME
16 Aralık 2023 11:47
Mehmet Şimşek kimdir?
SA
Sinem Akgün Editör

Mehmet Şimşek, 1 Ocak 1967 tarihinde Batman'da doğan Kürt asıllı Türk ekonomist ve siyasetçidir. Şu anda Türkiye'nin Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev yapmaktadır. 2009-2015 yılları arasında bu görevi üstlenmiş, ardından 2023 yılında tekrar atanmıştır.

Hayatı ve Eğitimi

Mehmet Şimşek, küçük bir köyde doğan sekiz çocuklu bir ailenin en küçük çocuğudur. Eğitimine babasının ölümüne rağmen kararlılıkla devam etmiş ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden iktisat bölümünden dönem ikincisi olarak mezun olmuştur. Yüksek lisans eğitimini Exeter Üniversitesi'nde tamamlamıştır.

Meslek Hayatı

Şimşek, Türkiye'ye döndükten sonra Etibank'ta çalışmış ve daha sonra ABD Büyükelçiliği'nde ekonomist olarak görev almıştır. Finans ve ekonomi alanında uzmanlaşarak, Merrill Lynch ve Union Bank of Switzerland gibi büyük kuruluşlarda önemli pozisyonlarda bulunmuştur.

Siyasi Hayatı

Siyasi kariyerine Adalet ve Kalkınma Partisi'nde milletvekili olarak başlamış, Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu başbakanlığındaki hükümetlerde görev almıştır. 2013 yılında Avrupa'nın en iyi maliye bakanı seçilmiş ve uluslararası alanda etkili bir isim olarak tanınmıştır.

Son Görevleri

2016'da Binali Yıldırım'ın başbakanlığı döneminde başbakan yardımcısı olarak görev yapmış, Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun başkanlığını üstlenmiştir. 2023'te Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine tekrar Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmıştır.

Kişisel Hayatı

Mehmet Şimşek, Amerikalı finansçı Annalise Granwald ile evlenmiş, ancak daha sonra boşanmıştır. Şu anda peyzaj mimarı Esra Kara ile evlidir ve üç çocuğu bulunmaktadır. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti yanı sıra ABD ve Birleşik Krallık vatandaşlığına sahiptir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa