Jeff Bezos Kimdir?

Dünya çapında faaliyet gösteren ticaret ve teknoloji devi Amazon ve uzay turizminin ilk adımını atan şirketlerden biri olan Blue Origin'in kurucusu ve sahibi Jeff Bezos kimdir?

SM
Suat Mutlu
YAYINLAMA
16 Aralık 2023 15:46
GÜNCELLEME
16 Aralık 2023 15:48
Jeff Bezos Kimdir?
SM
Suat Mutlu

Jeff Bezos, tam adıyla Jeffrey Preston Bezos, 12 Ocak 1964 tarihinde ABD'nin New Mexico eyaletinin Albuquerque kentinde dünyaya geldi. 

Babası (Ted Jorgensen) o doğar doğmaz kaçmasından ötürü, annesi (Jacklyn Gise Jorgensen) ile beraber geçirdiği 5 yılın ardından annesi Jeff'in kendi nüfusuna kaydettiği, petrol mühendisi olan ve Exxon’da çalışmaya başlayan üvey babası (Miguel Bezos) ile evlenmiştir.

Eğitimi Başarılarla Doluydu

Jeff eğitim hayatını çok başarılı bir yol ile izlemiştir. River Oaks İlköğretim Okulu'ndan sonra, Üstün Yetenekli Çocuklar Lisesi'ni birincilikle tamamlamayı başarmış, Princeton Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Fakültesinden de birincilikle bitirmeyi garantilemişti. Ayrıca yaz aylarında da geçirdiği boş zamanlarını da dedesinin Texas'daki çiftliğinde sığır bakarak ve traktör tamir ederek geçirirdi.

Müthiş Kariyer

1986'da Jeff diplomasını alarak mezun olduktan sonra, teknoloji şirketi Fitel, Princeton Üniversitesi mevzunlarını aramaktaydı. Mezun olduktan sonra Fitel'de çalışmaya başlayan Jeff, şirketin  Princeton'lı 11. elemanı olmuştu. 1987 yıldında ise iş geliştirme müdür yardımcılığına atanan Jeff Bezos, aynı anda şirketin New York ve Londra'daki merkezlerinde çalışan 12 analist ve programcıyı yönetiyor, programlama, tasarım ve test süreçlerini de denetliyordu.

Nisan 1988 Wall Street'deki bir yatırım, banka şirketi olan Bankers Trust Company'de müdür yardımcı asistan olarak çalışmaya başladı. 10 ay sonrasında terfi alarak müdür yardımcılığına geçen Bezos 26 yaşında şirketin en genç müdür yardımcısı olmayı başardı.

1990 yılında ise D.E Shaw Hedge Fon şirketinde başkan yardımcısı olarak işe girdi. Burada çalışırken de ayrılıkları büyük gündem olan eski eşi  Mackenzie Tuttle ile evlendi.

Jeff, D.E Shaw Hedge Fon'da şirketin ilk internet ticareti satışının kitap ile olmasını önerdi, ancak bu teklifi kabul edilmeyince istifa edip şirketten ayrıldı.

Dünyanın en zengini olmak için ilk adım

Amazon.com ile hayatına yeni bir perde açan Jeff, tüm dünyaya namını duyurdu. 16 Temmuz 1995'de ilk defa erişime açtığı "amazon.com" kısa sürede tüm dünyanın ilgi odağı haline geldi. İnternet üzerinden ilk başta video oyunu, kitap ve CD gibi ürünleri satışa sunduğu Amazon'da kısa sürede dev bir kitleye ulaşmayı başardı. 

Arkadaşları ve ailesinden sağladığı katkılarla kurduğu Amazon ile büyük bir hayalini gerçekleştiren Jeff, ABD'nin en büyük kitap mağazalarından biri olan Borders ile girdiği rekabetten galip ayrılmış önceki dönemin büyük kitapçısı Borders iflas etmiştir. 

Sadece kitap satmakla kalmadı

Amazon ile sadece dijital parakende olarak kalmamış, teknoloji ürünlerinin yanı sıra şu an dünyada büyük bir izleyici kitlesine sahip olan Amazon Prime Video şirketini de kurmuştur.

Blue Origin ile dünyanın ilk uzay turizmi hedefine adım adım ilerleyen Jeff, başarılı kariyeri ile çoğu insana ilham olmaya devam ediyor.

Olay boşanması

D.E Shaw Hedge Fon şirketinde çalıştığı zamanlarda evlendiği  Mackenzie Tuttle ile 2019 yılında sürpriz bir şekilde ayrılan Jeff Bezos, eski eşine 36 milyar dolar nafaka ücreti ödeyerek, tarihin en pahalı boşanmasını yaşadı. 

Yakaladığı büyük başarılar ile ismi her zaman akıllarda olan Jeff Bezos Forbes'e göre 158,1 milyar Dolar servetiyle dünyanın en zengin 3. kişisidir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa