Melih Gökçek kimdir?

Türk siyasetçi, bürokrat, gazeteci, iş insanı, medya patronu ve Ankara Büyükşehir Belediyesi eski başkanı olan Melih Gökçek kimdir?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
18 Aralık 2023 17:46
GÜNCELLEME
04 Eylül 2024 13:38
Melih Gökçek kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

İbrahim Melih Gökçek, 20 Ekim 1948'de Keçiören, Ankara'da doğdu. Şanlıurfa Halfetili bir baba ve Kosova-Prizren göçmeni Arnavut kökenli bir annenin çocuğu olarak büyüdü. Gaziantep'te geçen çocukluk yıllarının ardından Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu'nu tamamladı. Gazetecilik kariyerine Gaziantep Haber Gazetesi'nde başladı ve ardından Çalışma Bakanlığı'nda özel kalem müdür yardımcılığı görevinde bulundu.

1975 yılında Nevin Gökçek ile evlenen İbrahim Melih Gökçek'in bu birliktelikten Ahmet ve Osman adında iki çocuğu oldu. Ahmet Gökçek, Ankaragücü ve Osmanlıspor'un başkanlık görevlerini üstlenmiştir.

Gençlik yıllarında Yeniden Millî Mücadele Hareketi'ne katılan Gökçek, siyasi kariyerine ANAP adayı olarak 1984 yerel seçimlerinde Keçiören Belediye Başkanlığı'nı kazanarak başladı. Daha sonra Refah Partisi'ne geçerek 1991 genel seçimlerinde milletvekili olarak meclise girdi. 1994 yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen Gökçek, Refah Partisi'nin kapatılması sonrasında Fazilet Partisi'ne geçti.

1999 yerel seçimlerinde tekrar Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen Gökçek, 2002'de Demokrat Parti'ye katıldı ve ardından 2003'te AK Parti'ye geçiş yaptı. Ankara tarihinde beş dönem üst üste seçilen ilk belediye başkanı olan Gökçek, başkanlığı döneminde Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne çeşitli ödüller kazandırdı.

10 Ekim 2009'da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından Avrupa Ödülü'ne layık görülen Gökçek, 28 Ekim 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği üzerine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan istifa etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa