TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır'dan dikkat çeken açıklamalar!

Yağmurun etkili olduğu bir kış dönemi geçireceğimizi ifade eden Fırat Çukurçayır, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olacağını söyledi.
Ecem Çetin
|
19 Aralık 2023, Salı - 17:00
 TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır'dan dikkat çeken açıklamalar!

Kış aylarının içerisinde olmamıza rağmen Ankara'da  yağmur ve kar beklenildiği gibi etkisini göstermedi.

Kar ve yağmurun ne zaman etkisini göstereceği merak edilirken, Ankara Masası'na konuşan TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır önemli açıklamalarda bulundu. 

"Yağışlı bir kış dönemi geçireceğiz"

Bu sene ılık bir kış yaşayacağımızı ifade eden Çukurçayır, "Mevsim normallerinin daha üzerinde sıcaklıklarla geçen bir kış yaşayacağız. Bu kar yağmayacağı anlamına gelmiyor. Kar mutlaka yağacak. Türkiye'nin tamamı için değil ama mesela kar yine doğuda belli coğrafya, belli yüksekliklere yine eskisi gibi yağacak belki. Ama şehir merkezleri ve bir Türkiye'nin çok büyük bir kısmı dediğim gibi bu iklim açısından baktığımız zaman mevsim normallerinin daha üzerinde sıcaklıklarla bir kış yaşayacak.  Bir diğer konuda daha fazla yağış alacağız.  Yani yağışlı bir kış dönemi geçireceğiz diye bekliyoruz." dedi. 

"Türkiye'nin birçok birçok bölgesinde meteorolojik kuraklık yaşıyoruz"

Barajların doluluk oranlarına ilişkin soruya Fırat Çukurçayır, "Türkiye'de bütün su sistemimiz yağışlara bağlı bir sistem. Bizde yağış varsa her şey yolunda, yağışları yoksa sıkıntılar demektir bu. Şimdi ama dediğim gibi yani meteorolojik kuraklık olarak bakarsak Türkiye ilk defa yaşamıyor bunu. Yani bizim geçtiğimiz son üç yıldır, dört yıldır bu var zaten. Türkiye'nin birçok birçok bölgesinde meteorolojik kuraklık yaşıyoruz. Bu bizim açımızdan bir sürpriz değil." ifadelerini kullandı. 

İklim değişikliği ile beraber hava sistemlerinin rotasının ve etkisinde kalış süresinde değişiklikler olmaya başladığını ifade eden  TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, "Dolayısıyla hani bizim çocukluğumuzdaki gibi her şey böyle saatli marif takviminde yazdığı gibi değil. Artık daha farklı bir dünyada yaşıyoruz." şeklinde konuştu. 

Çukurçayır, "Bu kışla ilgili sosyal medyada özellikle daha kışa daha çok zaman varken bazı işte kendisine amatör meteorolog adını veren ya da başka isimlerle meteorolojik tahminler yapan sosyal medyadaki bazı siteler çok sert bir kış yaşayacağımızı falan söylüyorlardı. Halbuki Dünya Meteoroloji Teşkilatı da yaz ortasında yaptığı açıklamayla işte El Nino'nun etkisinin devam ettiğini dolayısıyla çok yüksek sıcaklıklarla geçen bir yaz mevsim yaşayacağımızı El Nino devam ettiği müddetçe de bu sıcaklık seyrinin artmaya devam edeceğini yani mevsim normallerinin daha üzerinde periyotlarla geçeceğimizi söyledi. Yine en son Dünya Meteoroloji Teşkilatı yaptığı açıklamada El Nino'nun etkisinin halen nisan ayına kadar devam etmesini beklediklerini dolayısıyla 2024 yılının ilk yarısı da mevsim normallerinin daha üzerindeki sıcaklıklarla geçecek gibi duruyor." ifadelerini kullandı. 

Yılbaşı'nda kar var mı? 

Yılbaşı'nda kar yağışı olup, olmayacağına ilişkin, Fırat Çukurçayır, "24 Aralık'taki tahminlerle byılbaşına nasıl gireceğimiz noktası netleşmeye başlar." dedi. 

http://ankaramasasi.com/haber/2115404/tmmob-meteoroloji-muhendisleri-odasi-baskani-firat-cukurcayirdan-dikkat-ceken-aciklamalar
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.