Daron Acemoğlu kimdir?

Türk-Amerikalı ekonomist ve alanında profesör doktor olan Daron Acemoğlu kimdir? Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahipleri arasında yer alan Daron Acemoğlu nereli, kaç yaşında?

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
20 Aralık 2023 16:19
GÜNCELLEME
20 Aralık 2023 16:24
Daron Acemoğlu kimdir?
CS
Canan Salman Muhabir

İstanbul doğumlu Türk-Amerikalı ekonomist Daron Acemoğlu, 3 Eylül 1967'de dünyaya geldi. MIT'de (Massachusetts Institute of Technology) 1993 yılından bu yana akademik kariyerine devam eden Acemoğlu, 2000 yılında ekonomi profesörü ünvanını kazandı. Siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, gelir eşitsizliği, çalışma ekonomisi ve iktisat teorisi gibi birçok alanda önemli çalışmalara imza atan Acemoğlu, aynı zamanda siyaset bilimci James A. Robinson ile birlikte yazdığı eserleriyle de büyük övgü topladı.

Acemoğlu'nun önemli eserlerinden biri olan "Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri" (2006), uluslararası alanda büyük yankı uyandırdı ve birçok ödüle layık görüldü. 2012'de yayımlanan "Ulusların Düşüşü: Güç, Refah ve Yoksulluğun Kökenleri" adlı kitabı ise New York Times çok satanlar listesine girmeyi başardı.

Dünya genelinde en çok alıntı yapılan ekonomistler arasında yer alan Acemoğlu, 2013 yılında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından Bilim Ödülü'ne layık görüldü. Ayrıca, 2013 yılında Sosyal Bilimler dalında T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü kazandı.

Acemoğlu'nun uluslararası alandaki etkisi, 2019'da MIT tarafından kendisine "Enstitü Profesörü" unvanı verilerek bir kez daha teyit edildi. Aynı şekilde, 2021'de İngiliz Akademisi tarafından Onur Üyesi unvanına layık görüldü.

Asuman Özdağlar ile evli olan Acemoğlu'nun, oyun ve optimizasyon teorisi üzerine yaptığı araştırmalar, akademik dünyada geniş bir kabul görmüş durumda. Review of Economics and Statistics ile Journal of Economic Growth dergilerinin yardımcı editörlüğünü yürüten Acemoğlu, aynı zamanda Bilim Akademisi üyesidir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa