James A.Robinson kimdir?

İngiliz ekonomist ve siyaset bilimci olan James A.Robinson kimdir?

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
20 Aralık 2023 16:27
GÜNCELLEME
20 Aralık 2023 16:39
James A.Robinson kimdir?
CS
Canan Salman Muhabir

1960 doğumlu İngiliz ekonomist ve siyaset bilimcisi James Alan Robinson, şu anda Chicago Üniversitesi Harris Kamu Politikası Okulu'nda Muhterem Dr. Richard L. Pearson Küresel Çatışma Araştırmaları Profesörü ve Üniversite Profesörü olarak görev yapıyor. Aynı zamanda Harris Okulu'nda Pearson Küresel Çatışmaların İncelenmesi ve Çözümü Enstitüsü'nün Enstitü Direktörü.

Robinson, Harvard Üniversitesi'nde 2004 ile 2015 yılları arasında öğretim görevlisi olarak görev yaptıktan sonra Chicago Üniversitesi'ne katıldı. Latin Amerika ve Sahra Altı Afrika'ya özel ilgi gösteren Robinson, uzun vadeli odaklı karşılaştırmalı ekonomik ve politik kalkınma konularında öne çıkan bir araştırmacıdır.

Öne çıkan eserleri arasında Daron Acemoğlu ile birlikte yazdığı "Dar Koridor", "Ulusların Başarısızlığı" ve "Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri" gibi kitaplar bulunuyor.

Robinson, Chicago Üniversitesi'nde görev aldığı süre içinde dünya genelindeki birçok ülkede araştırmalar yapmış ve öğrenciler, bilim insanları, toplumsal kanaat önderleri, finans, ekonomi ve iş çevrelerinin temsilcileriyle etkileşimde bulunmuştur. Özbekistan'ın Taşkent kentinde verdiği röportajda otoriter ülkelerde kapsayıcı kurumların inşasını anlatan Robinson, sömürgecilik sonrası ülkelerin zorlu kalkınmasına ve “pamuğun kralı” hikayesine dair değerli görüşlerini paylaştı.

17 Mart 2023'te Özbekistan'da gerçekleşen etkinlik, Robinson'un önemli katkıları ve küresel etkisi açısından bir dönemeç oldu. Uzun süredir ortak yazar Daron Acemoğlu ile birlikte yaptığı işbirliği, dünya çapında ekonomi ve siyaset bilimi alanında önemli bir etki yaratmaya devam ediyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa