Slaven Bilic kimdir?

Hırvat teknik direktör ve stoper pozisyonunda forma giymiş eski millî futbolcu Slaven Bilic kimdir? Rıza Çalımbay'ın istfisaı sonrasında düşünülen isimler arasında yer alan Slaven Bilic nereli, kaç yaşında?

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
22 Aralık 2023 12:09
GÜNCELLEME
22 Aralık 2023 12:22
Slaven Bilic kimdir?
BY
Barış Yılmaz Editör

11 Eylül 1968 tarihinde  Yugoslavya'da dünyaya gelen  Hırvat teknik direktör ve eski millî futbolcu Slaven Bilić, futbolculuk kariyerine Hajduk Split'te başlamış ve Karlsruher SC, West Ham United, Everton gibi büyük takımlarda önemli dönemler geçirmiş bir isimdir.

Futbolculuk Kariyeri

Defans oyuncusu olarak öne çıkan Bilić, futbol kariyerine Hajduk Split'te başladıktan sonra Almanya'nın Karlsruher SC ve İngiltere'nin West Ham United ile Everton takımlarında başarılar elde etti. İngiltere'de Premier League'e transfer olan Bilić, Hırvatistan millî takımında da üst düzey performans sergileyerek 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası ve 1998 FIFA Dünya Kupası'nda önemli rol oynadı.

Teknik Direktörlük Kariyeri

Futbolculuk kariyerini noktaladıktan sonra teknik direktörlük alanında adını duyuran Bilić, Hajduk Split'te başladığı teknik direktörlük kariyerine Hırvatistan U-21 ve ardından A millî takımını yöneterek devam etti. 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Hırvatistan'ı çeyrek finale taşıyan Bilić, genç yeteneklerin A takıma yükselmesinde önemli bir rol oynadı.

Uluslararası Arenada Başarılar

Futbolculuk kariyerindeki başarılarına ek olarak Bilić, Hırvatistan millî takımının başında 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'na katıldı. Bu süreçte Hırvatistan'ı çeşitli turnuvalarda temsil eden Bilić, futbol dünyasında saygı gördü.

Çin ve İngiltere Deneyimleri

Bilić, teknik direktörlük kariyerinde Çin'in Beijing Guoan takımını çalıştırdıktan sonra İngiltere'nin West Bromwich Albion'ın menajeri oldu. Bu süreçte farklı liglerdeki deneyimleriyle futbol dünyasında kendine sağlam bir yer edindi. 

6 Ocak 2021'de Bilić, iki yıllık sözleşme ile Beijing Guoan'ın baş antrenörü olarak seçilmiştir. Rıza Çalımbay'ın istifası ile teknik direktörsüz kalan Beşiktaş'ın düşündüğü isimler arasında yer almaktadır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa