BMGK, Gazze tasarısını kabul etti

BMGK’da, 4 kez ABD engeliyle karşılaşılan “Gazze'ye yardımların erişimi için acil adım atılması” talep edilen karar tasarısı kabul edildi.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
22 Aralık 2023 21:17
GÜNCELLEME
22 Aralık 2023 21:23
BMGK, Gazze tasarısını kabul etti
MP
Mevlüt Peker Editör

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze'de genişletilmiş insani yardıma acil ve güvenli erişim talep eden bir kararı oybirliğiyle kabul etti.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından başlatılan karar tasarısı, bugünkü oturumda oylanmadan önce kapsamlı müzakereler ve ertelemeler geçirdi. Karar 15 üye ülkenin 13'ünden olumlu oy alırken, ABD ve Rusya çekimser kaldı.

Kararda Gazze'de insani yardıma kesintisiz ve güvenli erişimin sağlanması için acil adımlar atılması gerektiği vurgulanıyor. Bu, daha önce ABD'nin muhalefetiyle karşılaşan çatışmalara ara verilmesi çağrısında bir değişiklik olarak geliyor.

Karar, revize edilmiş haliyle, BM Genel Sekreteri'ni Gazze'ye yardım ulaştırılmasını kolaylaştırmak ve hızlandırmak üzere bir İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Kıdemli Koordinatörü atamakla görevlendiriyor. Bu atamanın, kuşatma altındaki bölgeye temel hizmetlerin ve yardımların ulaştırılmasını hızlandırması bekleniyor.

Karar Gazze'de yeterli miktarda gıda, su, temizlik malzemesi, elektrik, telekomünikasyon ve tıbbi hizmetlere duyulan kritik ihtiyacın altını çiziyor. Ayrıca bölgeye temel gıda ve hizmet ithalatının yeniden başlatılması ve sivil halka kesintisiz dağıtımının sağlanmasının önemini vurguluyor.

Karar tüm tarafları uluslararası insancıl hukuka uymaya ve sivilleri korumaya çağırıyor. Ayrıca tüm tutukluların serbest bırakılmasını talep ediyor ve uluslararası insancıl hukukun her türlü ihlalini ya da terör eylemlerini kınıyor.

Karar iki devletli çözümün önemini vurguluyor ve Gazze'nin Filistin Yönetimi'nin idaresi altında Batı Şeria ile yeniden birleşmesini savunuyor.

BM Genel Sekreteri tarafından acil takip

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, kararın kabul edilmesinden sonraki beş gün içinde Güvenlik Konseyi'ne kararın uygulanmasına ilişkin bir rapor sunması bekleniyor.

Bu karar, BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze'deki duruma ilişkin bir dizi veto ve müzakerenin ardından geldi. Bölgede devam etmekte olan insani krizin ele alınmasında önemli bir adım teşkil ediyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa