Guterres: İnsani ateşkes gerçekten gerekli

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Gazze'ye insani yardımın etkili şekilde ulaştırılmasını istiyorsak, insani ateşkes gerçekten gerekli" dedi.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
22 Aralık 2023 23:20
GÜNCELLEME
22 Aralık 2023 23:21
Guterres: İnsani ateşkes gerçekten gerekli
MP
Mevlüt Peker Editör

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres Gazze'deki insani krizle ilgili ciddi endişelerini dile getirerek İsrail'in saldırı yönteminin insani yardımların dağıtımı önünde önemli bir engel teşkil ettiğini vurguladı. Antonio Guterres düzenlediği basın toplantısında, İsrail güçleri tarafından devam eden ağır bombardıman ve kara operasyonları nedeniyle Gazze'deki sivillerin içinde bulunduğu kötü durumun altını çizdi. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 20,000'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini söyleyen Antonio Guterres yaklaşık 1.9 milyon kişinin de yerinden edildiğini belirtti.

“Gazze nüfusunun dörtte biri ciddi açlıkla karşı karşıya”

Gazze'deki sağlık sisteminin çöktüğünü vurgulayan Antonio Guterres, güneydeki hastanelerin kapasitelerinin üç katı çalıştığını, kuzeydekilerin ise neredeyse tamamen işlevsiz olduğunu bildirdi. Dünya Gıda Programı (WFP) verilerine atıfta bulunan Genel Sekreter Antonio Guterres, Gazze nüfusunun yaklaşık dörtte birinin ciddi bir açlıkla karşı karşıya olduğunu ve bölgede kritik düzeyde temiz su sıkıntısı yaşandığını belirtti.

“Eşi benzeri görülmemiş ölü sayısına ulaşıldı”

Gazze'de insani yardım dağıtımının önündeki en büyük engelin İsrail'in saldırılarını gerçekleştirme biçimi olduğuna dikkat çeken Genel Sekreter Antonio Guterres, yardımların etkin bir şekilde dağıtılabilmesi için personel için güvenli çalışma koşullarına, lojistik kapasiteye ve ticari faaliyetlerin yeniden başlamasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Gazze'nin yoğun nüfuslu bölgelerinde devam eden ağır bombardıman ve çatışmalar nedeniyle hem sivillerin hem de yardım çalışanlarının savunmasızlığından yakınan Guterres, 75 gün içinde 136 kişinin hayatını kaybetmesiyle Birleşmiş Milletler çalışanları arasında eşi benzeri görülmemiş bir ölü sayısına ulaşıldığını belirterek "Gazze'de hiçbir yerin güvenli olmadığını" vurguladı.

İnsani yardımların ulaştırılması konusuna da değinen Genel Sekreter Antonio Guterres, BM filosundaki pek çok aracın Gazze'nin kuzeyinden zorunlu tahliyeler sırasında geride bırakıldığını ya da tahrip edildiğini belirtti. Guterres, İsrailli yetkililerin Gazze'ye ilave araç girişine izin vermediğinin altını çizdi. İsrail'in bölgedeki ticari kısıtlamalarının derhal kaldırılması çağrısında bulunan Guterres, Gazze'de ticari hayatın normal akışının yeniden başlaması gerektiğini vurguladı.

Son olarak Genel Sekreter Antonio Guterres, BM kararları, uluslararası yasalar ve mevcut anlaşmalar uyarınca barışa giden tek sürdürülebilir yol olarak iki devletli çözümün önemini yineledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa