İlker Başbuğ kimdir?

Türk asker ve yazar. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 26. Genelkurmay Başkanı olmuş olan İlker Başbuğ kimdir?

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
28 Aralık 2023 13:02
GÜNCELLEME
28 Aralık 2023 13:11
İlker Başbuğ kimdir?
BY
Barış Yılmaz Editör

29 Nisan 1943'te Afyonkarahisar'da doğan Türk asker ve yazar İlker Başbuğ, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 26. Genelkurmay Başkanı olarak görev yaptı. İlköğreniminden itibaren askeri eğitim almaya başlayan Başbuğ, Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okulu, ve Piyade Okulu mezunudur.

Askerlik kariyerine çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanlığı ile başlayan Başbuğ, Kara Harp Akademisi'ni tamamladıktan sonra çeşitli kritik görevlerde bulundu. İngiltere Harp Akademisi ve NATO Savunma Koleji'nde eğitim aldı. Korgeneral rütbesine yükseldikten sonra 2. Kolordu Komutanlığı ve Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreter Başyardımcılığı gibi önemli görevleri üstlenmiştir.

2002 yılında orgeneral rütbesine terfi eden Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı, Genelkurmay İkinci Başkanlığı, Birinci Ordu Komutanlığı gibi kilit pozisyonlarda bulundu. 2008'de Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı'na atanarak Türkiye'nin en üst askeri makamında görev aldı. Başbuğ, 2010 yılında yaş haddinden emekli oldu ve emeklilik sonrası çeşitli kitaplar yazarak kamuoyunun ilgisini çekti.

Orgeneral İlker Başbuğ, emeklilik sonrası kitap yazarlığıyla bilinirken, askeri kariyeri boyunca "TSK Üstün Cesaret ve Ferâgât Madalyası", "TSK Üstün Hizmet Madalyası" ve "TSK Şeref Madalyası" gibi çeşitli madalya ve ödüllere layık görülmüştür.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa