Pelé kimdir?

Forvet pozisyonunda oynamış Brezilyalı eski bir futbolcu ve 1279 golü ile Guinness Dünya Rekorları'nda yer almakta olan Pelé kimdir?

SM
Suat Mutlu
YAYINLAMA
31 Aralık 2023 09:50
GÜNCELLEME
31 Aralık 2023 10:37
Pelé kimdir?
SM
Suat Mutlu

23 Ekim 1940  tarihinde Brezilya'da dünyaya gelen tam adıyla Edson Arantes do Nascimento, ailesi tarafından Pepe takma adıyla çağrılırdı. Ama kuzenleri ve küçük arkadaşları tarafından yaramaz anlamına gelen 'Peli' lakabı takıldı, bu lakap zamanla Pelé oldu. 11 yaşında keşfedilene kadar ayakkabı parlatıyordu. 4 yıl sonra onu keşfeden De Brito, bir gün Santos'un yöneticilerine "Bu çocuk dünyanın en iyi futbolcusu olacak" denildi ve böylelikle futbol kariyerine adım attı. 

Pelé'nin kariyeri boyunca oynadığı 1363 maçta attığı 1279 gol, Guinness Dünya Rekorları'na girdi. Tüm zamanların en iyi futbolcularından biri olarak kabul edilen Pelé, üç FIFA Dünya Kupası'nı (1958, 1962, 1970) kazanan tek futbolcu olma özelliğini taşıdı.

Futbolculuk kariyerine Santos'ta başlayan ve Cosmos'ta noktalayan Pelé, Brezilya Ligi'nde ve Kıtalararası Kupa finallerinde unutulmaz performanslar sergiledi. Ayrıca, Cosmos'ta attığı 52 lig golü ve 12 kupa golü ile "en fazla gol atan gol kralı" olarak emekliye ayrıldı.

Pelé'nin futbolculuk dışındaki etkinlikleri de büyük önem taşıdı. 1999'da "yüzyılın atleti" seçilen Pelé, UNICEF için çalıştı ve kendi vakfını kurarak yoksulluğun azaltılması ve eğitime erişim konularında önemli adımlar attı. Ayrıca, 1995-1998 yılları arasında Brezilya Spor Bakanı olarak görev yaptı.

Brezilyalı futbol efsanesi Edson Arantes do Nascimento, 29 Aralık 2022 tarihinde solunum yolu enfeksiyonu ve kolon kanserine bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetti. Pelé, futbol tarihine damgasını vuran bir isim olarak anıldı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa