Mazhar Alanson kimdir?

Türk şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu ve Mazhar Fuat Özkan grubunun vokalisti olarak tanınan Mazhar Alanson kimdir?

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
01 Ocak 2024 16:09
GÜNCELLEME
01 Ocak 2024 16:15
Mazhar Alanson kimdir?
BY
Barış Yılmaz Editör

Mahmut Mazhar Alanson, 13 Şubat 1950'de Ankara'da doğdu. Babası Ferruh Alanson, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda baş trompetçiydi, annesi Melek Alanson ise ilkokul öğretmeniydi. Müzikle iç içe geçen çocukluğunu Ankara'nın Cebeci semtinde geçiren Alanson, Ortaokulu TED Ankara Koleji'nde tamamladı ve ardından Kadıköy Maarif Koleji'nde lise öğrenimine devam etti.

Lise yıllarında gitar çalmaya başlayan Mazhar Alanson, 1966 yılında Fuat Güner ile tanışarak müzik kariyerine adım attı. İkili, Kaygısızlar grubunu kurdu ve çeşitli konserlerde performans sergiledi. Alanson, aynı zamanda yabancı şarkılara Türkçe sözler yazarak şarkı yazarlığına başladı.

Müzik Kariyeri

1974'te Özkan Uğur, Galip Boransu ve Ayhan Sicimoğlu'nun gruba katılmasıyla İpucu Beşlisi adını alan grup, bir süre sonra MFÖ (Mazhar Fuat Özkan) olarak adını değiştirdi. "Ele Güne Karşı" albümü (1984) büyük başarı elde etti ve Türkiye müzik sahnesinde kendilerine sağlam bir yer edindiler. MFÖ, Türkiye'yi iki kez Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil etti.

Solo Kariyer ve Şarkı Yazarlığı

Mazhar Alanson, 1995'te "Mazeretim Var Asabiyim Ben" albümünden sonra MFÖ'den ayrılarak solo kariyerine yöneldi. Ayrıca, Türkiye'nin önemli şarkı yazarlarından biri olarak kabul edilen Alanson, MFÖ öncesi ve sonrası birçok hit şarkının sözlerini yazdı.

Sinema Kariyeri

1988'de "Arkadaşım Şeytan" filmiyle sinema kariyerine adım atan Mazhar Alanson, "Her Şey Çok Güzel Olacak" (1998) ve "Hokkabaz" (2006) gibi başarılı filmlerde rol aldı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa