Nazan Öncel kimdir?

Türk şarkıcı, söz yazarı ve besteci. "Sokak Kızı" lakabıyla da anılan sanatçı Nazan Öncel kimdir?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
01 Ocak 2024 16:42
GÜNCELLEME
01 Ocak 2024 16:48
Nazan Öncel kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

Nazan Öncel, 6 Şubat 1956'da İzmir'in Karşıyaka ilçesinde doğan sanatçı, "Sokak Kızı" lakabıyla da tanınmaktadır. Müzik kariyerine 1978 yılında "Sana Kul Köle Olmuştum" adlı şarkısıyla başlayan Öncel, 1982'de yayınladığı ilk albümüyle önemli bir çıkış yakalamıştır. Ancak, 1991'de çıkardığı "Bir Hadise Var" albümüyle büyük bir başarı elde etmiş ve müzik kariyerinde sağlam bir yer edinmiştir.

Öncel'in çocukluğu, öğretmen bir anne ve memur bir babanın ikinci çocuğu olarak geçmiştir. Müziğe olan yeteneği küçük yaşlarda ortaya çıkan sanatçı, gitar ve mandolin çalmayı erken yaşlarda öğrenmiştir. İlk 45'liğini 1978 yılında çıkaran Öncel, Eurovision Şarkı Yarışması'na da katılmış ve başarılı bir performans sergilemiştir.

Sanatçının kariyerinde önemli dönemlerden biri 1996 yılıdır. "Sokak Kızı" albümü, sertleşen tarzıyla dikkat çekmiş ve parçaları büyük ilgi görmüştür. Özellikle "Sokak Kızı", "Erkekler de Yanar" ve "A Bu Hayat" gibi şarkılar sanatçıyı zirveye taşımıştır.

Sonraki yıllarda pek çok albüm çıkaran Nazan Öncel, müzik dünyasındaki etkileyici ve başarılı çalışmalarıyla bilinir. 2014'te Tarkan ile düet yaptığı "Bazı Şeyler" albümü ve 2015'te çıkardığı "Aşkitom" tekli parçasıyla da adından söz ettirmiştir. Sanatçının kariyeri boyunca birçok ünlü isme şarkı yazma ve beste yapma konusundaki katkıları da göz önüne alındığında, Türk pop müziğinde önemli bir yere sahiptir.

Nazan Öncel'in müziğinde aşk temasını işlediği kadar toplumsal konulara da değindiği bilinir. Bestelerinin konusuyla ilgili olarak, "Şarkılar her şeyi söyler; hayatın önüme koydukları ve kuvvetli bir hayal gücüyle de besliyorum yazdıklarımı." ifadelerini kullanmıştır.

2018 yılında çıkan "Ve Nazan Öncel Şarkıları" saygı albümü, ünlü isimlerin Öncel'in klasikleşmiş şarkılarını yorumladığı bir çalışma olmuştur.

Son olarak, Nazan Öncel'in müzik kariyerine ek olarak edebiyat dünyasında da varlık gösterdiği, 2020'de yayımlanan "Yarınsız Yarın" adlı ilk kitabıyla edebiyatseverlerle buluştuğu ve otobiyografisini kaleme aldığı belirtilmiştir. Kasım ayının ilk yarısında "Kara Plak Geceye Bir Şarkı" adını taşıyan yeni albümünü plak formatında dinleyicileriyle buluşturacağı belirtilmiştir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa