Necip Hablemitoğlu kimdir?

Türk tarihçi ve yazar olan ve 2002 yılında suikaste uğramasıyla vefat eden Necip Hablemitoğlu kimdir?

SM
Suat Mutlu
YAYINLAMA
03 Ocak 2024 10:02
GÜNCELLEME
03 Ocak 2024 10:24
Necip Hablemitoğlu kimdir?
SM
Suat Mutlu

Necip Hablemitoğlu'nun 18 Aralık 2002 tarihinde evinin önünde gerçekleşen suikast sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili gelişmeler güncellendi. Katil zanlısı Nuri Gökhan Bozkır, Millî İstihbarat Teşkilatı tarafından Aralık 2019'da yurt dışında yakalanarak 26 Ocak 2022 tarihinde Türkiye'ye getirildi ve emniyete teslim edildi.

Hablemitoğlu, Türkiye dışındaki Türk topluluklarının yakın tarihine odaklanan bir tarihçi olarak biliniyor. Orta Avrupa ve Balkanlar'da Türk eserleri, Türk azınlıkları ve Türk şehitlikleri konularında yaptığı alan çalışmaları ve projelerle tanınıyor. Ankara Üniversitesi'nde yirmi yıl boyunca doçent doktor öğretim görevlisi olarak görev yapmış, Atatürk ilkeleri ve devrim tarihi dersleri vermiştir.

Akademik kariyeri

Hablemitoğlu'nun akademik geçmişi, 1977 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu'ndan mezun olmasıyla başlar. Uzun yıllar basın müşaviri olarak çalıştıktan sonra Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü'nde yüksek lisans ve doktora derecelerini elde etmiştir.

Suikaste uğraması

Necip Hablemitoğlu'nun 18 Aralık 2002'de evinin önünde gerçekleşen suikast sonucunda öldüğü bilgisi üzerine ailesi İçişleri Bakanlığı aleyhine dava açarak 40 bin lira manevi tazminat kazandı. Ancak, İçişleri Bakanlığı, olayı "adi bir cinayet vak'ası" olarak değerlendirdiğini belirterek, üzerinden yedi yıl geçmesine rağmen hâlâ devam eden "hazırlık soruşturması" olduğunu ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa