Enver Altaylı kimdir?

Sovyetolog ve eski istihbaratçı olan ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte yeni Orta Asya cumhuriyetlerinin yapılandırmasında etkin bir rol oynayan Enver Altaylı kimdir?

SM
Suat Mutlu
YAYINLAMA
03 Ocak 2024 10:27
GÜNCELLEME
03 Ocak 2024 10:38
Enver Altaylı kimdir?
SM
Suat Mutlu

Enver Altaylı, 1 Kasım 1944'te Ceyhan, Adana'da doğmuş, Sovyetolog, eski istihbaratçı ve MHP yöneticisi olarak bilinir. 90'lı yıllarda Sovyetler Birliği'nin dağılması sürecinde Orta Asya cumhuriyetlerinin kuruluşunda etkin rol oynadığı söylenmektedir.

Altaylı, 1960'ta Talat Aydemir'in darbe girişimine katılıp tutuklandığı için Harp Okulu'ndan atıldı. Ardından CIA çalışanı Ruzi Nazar'ın tavsiyesi ve Alparslan Türkeş'in referansıyla 1968'de MİT'te göreve başladı. 1974'te MİT'ten istifa edip MHP'de Almanya organizasyonunu yönetti. 12 Eylül Darbesi'nden sonra tutuklanma kararı üzerine Almanya'ya kaçtı ve Alman pasaportuyla Özbekistan'a gitti. Özal ve Demirel'e Orta Asya konusunda danışmanlık yaptığı belirtilmektedir.

2017'de FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınan Altaylı, iddianamede örgüt üyeliği, casusluk ve devlet bilgilerini CIA'ya aktarma suçlarıyla suçlandı. 2021'de sonuçlanan dava sonucunda Altaylı'ya toplamda 23 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Necip Hablemitoğlu suikasti iddianamesinde Altaylı, "tasarlayarak öldürmeye azmettirmekle" suçlandı. İddianameye göre, Altaylı'nın Genelkurmay Başkanlığı'ndaki bir ihale aracılığıyla Siemens'e yardım etmesi sonucu aldığı komisyon paralarını suikast örgütüne ödeme yaptığı iddia edilmektedir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa