Mikado oyunu nedir?

Zeka ve el beceri oyunu olan ve Japon kökenli Mikado oyunu nedir?

SM
Suat Mutlu
YAYINLAMA
05 Ocak 2024 09:38
GÜNCELLEME
05 Ocak 2024 09:54
Mikado oyunu nedir?
SM
Suat Mutlu

Mikado, incelik gerektiren bir zeka ve el becerisi oyunu olup, eski bir Japon Hükümdarı adını taşımaktadır. Oyun, dünyanın pek çok yerinde farklı isimler altında oynanmış ve değişik kurallara tabi olmuştur.

Oyunun Temel Kuralları:

Klasik Mikado'da, 15 cm uzunluğunda 41 çubuk bulunmaktadır. Oyuncu sayısında bir kısıtlama yoktur. Çubuklar bir demet halinde dik tutulup yere bırakılarak masa üzerine rastgele yayılır. Oyunun temel amacı, alınmak istenen çubuk dışında diğer çubuklara dokunmadan ve onları hareket ettirmeden mümkün olduğunca çok sayıda çubuk toplamaktır. Oyuncular, oyun sırasında yer değiştiremez; sadece doğrulabilir veya ayağa kalkabilirler.

Oyunun Seçenekli Kuralları:

  1. Belirlenen tur sayısına göre oynanır ve her tur sonunda puanlar hesaplanır. İlk oyuncu başlar ve kural hatası yapana kadar oyun devam eder. Ardından sıradaki oyuncu tüm çubukları bir araya getirip tekrar dağıtarak oynamaya devam eder. Oyun, belirlenen tur sayısı tamamlandığında sona erer.
  2. İlk oyuncu başlar ve kural hatası yapana kadar oyun devam eder. Sıradaki oyuncu, kalan çubukları bozmadan veya dağıtmadan oynamaya devam eder. Tüm çubuklar toplandığında oyun sona erer ve puanlar hesaplanır.

Yardımcı Çubuklar:

  • Sadece Mikado (Geleneksel)
  • Mikado veya Mandarin (Basitleştirilmiş)
  • Mikado, Mandarin veya Bonzen (Genellikle tercih edilen)

Bu geleneksel oyun, strateji ve dikkat gerektiren bir deneyim sunmaktadır. Mikado'nun çeşitli oyun kuralları ve seçenekli yardımcı çubuklar, oyunculara esneklik ve eğlence sağlamaktadır. Her seviyeden oyuncunun ilgisini çeken bu oyun, zihinsel yetenekleri geliştirmek ve keyifli zaman geçirmek isteyenler için ideal bir seçenektir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa