Bu kış doğal gaza zam yapılacak mı? Bakan açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu kış doğal gaza zam planlanmadığı açıklamasında bulundu. Bayraktar, Şırnak’ta günlük 32.000 varilin üzerinde petrol üretimi yapıldığı bilgisini de verdi.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
11 Ocak 2024 23:37
GÜNCELLEME
11 Ocak 2024 23:43
Bu kış doğal gaza zam yapılacak mı? Bakan açıkladı
Kay
Kaynak Kaynak: AA

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu kış doğalgaz fiyatlarında herhangi bir artış olmayacağı konusunda kamuoyuna güvence vererek, ülkenin küresel enerji zorlukları karşısında vatandaşlarını destekleme konusundaki kararlılığını vurguladı.

DOĞAL GAZDA FİYAT ARTIŞI YOK

CNN Türk'te Gece Görüşü programına katılan Bakan Bayraktar, enerji sektörüyle ilgili çeşitli konulara değindi. Şu an itibariyle doğalgaz fiyatlarında herhangi bir artış planlanmadığını vurguladı. Bakan Alparslan Bayraktar, "Bu kış doğalgaza herhangi bir zam planlamıyoruz. Şu anda Türkiye doğalgaz ve elektriğe o kadar önemli destekler veriyor ki, bu hizmetlerde Avrupa'nın en ucuz ikinci ülkesiyiz" dedi.

ŞIRNAK'TA PETROL ÜRETİMİ ARTTI

Türkiye'nin enerji bağımsızlığı çabalarına da değinen Alparslan Bayraktar, Gabar sahalarında artan petrol üretim faaliyetlerine değindi. Alparslan Bayraktar, "Bugün itibariyle Şırnak'ta 32.000 varilin üzerinde petrol üretiyoruz" dedi. Bakan Bayraktar, Gabar'daki yaklaşık 20 kuyudan yapılan mevcut üretimin, devam eden arama faaliyetleriyle birlikte 2024 yılı sonuna kadar günlük 100.000 varil üretim hedefine ulaşmayı amaçladığını kaydetti.

2023'TE DOĞAL GAZ VE ELEKTRİĞE BÜYÜK DESTEK

Bayraktar, geçen yıl doğalgaz ve elektrik için sağlanan toplam desteğin yaklaşık 282 milyar Türk Lirası olduğunu açıkladı. Bayraktar, hükümetin imkanları ve hazinenin durumu dahilinde vatandaşları desteklemeye devam edeceğini söyledi.

DAR GELİRLİ AİLELERE DESTEK

Bakan ayrıca, yaklaşık 4,1 milyon hanenin elektrik tüketiminin yaklaşık %50'sinin devlet tarafından karşılandığı doğal gaz ve elektrik alanında dar gelirli ailelere yönelik devam eden desteğin altını çizdi.

AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ GÜNCELLEMESİ

Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatına ilişkin bir güncelleme yaparak dört reaktörün aynı anda inşasında önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Alparslan Bayraktar, "Hedefimiz ilk reaktörü bu yıl devreye almak, hedeflenen tarih ise 29 Ekim 2024. Cumhuriyetimizin 101. yıldönümünde bir nükleer santralden elektrik üretmek çok anlamlı olacak" dedi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAZANIMLARI

Bakan, ülkenin yenilenebilir enerji kapasitesine ilişkin görüşlerini paylaşarak, yenilenebilir kaynakların şu anda toplam elektrik kurulu kapasitesine %55, üretime ise yaklaşık %40 oranında katkıda bulunduğunu belirtti. Bu payın 2030'ların ortalarına kadar %50-55'e çıkarılması hedefleniyor.

REKOR RÜZGAR ENERJİSİ ÜRETİMİ

Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanındaki ilerlemelerine dikkat çeken Bayraktar, 7 Ocak'ta ülke elektriğinin %28'inin rüzgârdan üretildiğini ve günlük üretim rekoru kırıldığını belirtti.

TÜRKİYE'NİN AVRUPA ENERJİ TEDARİĞİNDEKİ ROLÜ

Bayraktar ayrıca Macaristan ve Moldova gibi ülkelerle yapılan doğal gaz boru hattı anlaşmalarıyla Türkiye'nin sadece bir tüketici değil, aynı zamanda bir enerji ihracatçısı olarak ortaya çıkan rolünden de bahsetti. Türkiye'nin Avrupa'ya gaz tedarikindeki stratejik konumunu vurgulayan Bayraktar, Türkiye'ye ulaşan gazın Avrupa için esasen güvence altında olduğunu kaydetti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa