Küresel piyasalarda ABD enflasyon verileri sonrası karışık seyir

Küresel finans piyasaları, dünkü ABD enflasyon verilerinin beklentileri aşması ve Orta Doğu'daki artan jeopolitik risklerin etkisiyle karmaşık bir seyir izliyor.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
12 Ocak 2024 09:46
GÜNCELLEME
12 Ocak 2024 10:41
Küresel piyasalarda ABD enflasyon verileri sonrası karışık seyir
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Önemli merkez bankalarının şahin para politikalarının sona erdiği beklentileri devam ederken, faiz indirimleriyle ilgili belirsizlik varlık fiyatları üzerinde etkisini sürdürüyor.

Dünkü Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, ABD'de aralıkta aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 3,4 artışla beklentilerin üzerine çıktı.

Analizlere göre, enflasyondaki yükseliş, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerini daha geç başlatabileceğine işaret etse de, bu verilerin bankanın faiz politikasıyla ilgili fiyatlamalara sınırlı etkisi olduğu belirtiliyor.

Para piyasalarında, Fed'in ocak toplantısında faizleri sabit tutacağı, mart toplantısında ise yüzde 68 ihtimalle faiz indirimine başlayacağı öngörülüyor.

Diğer verilere göre, ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusu yapanların sayısı son 3 ayın en düşük seviyesine inerken, federal hükümetin bütçe açığı yüzde 52 artarak 129 milyar dolara yükseldi.

Fed yetkililerinin açıklamaları da dikkatle takip ediliyor. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, enflasyon hedefine ulaşmanın zor olduğunu söylerken, faiz indirimi için henüz erken olduğunu ifade etti.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de faiz indirimi için enflasyonun istikrar kazanmasının beklenmesi gerektiğini vurguladı.

Fitch Ratings Başekonomisti Brian Coulton ise Fed'in faiz indirimlerine haziran veya temmuzdan önce başlamasını beklemediklerini, bu yıl üç kez faiz indirimi yapmayı öngördüklerini belirtti.

Enflasyon verilerinin ardından ABD 10 yıllık hazine tahvil faizi 10 baz puan arttıktan sonra gerileyerek günü yüzde 3,98 seviyesinden tamamladı.

Dolar endeksi dün dalgalı bir seyir izleyerek günü 102,3 seviyesinden tamamlarken, bugün önceki kapanışın hemen altında bulunuyor.

Altının ons fiyatı ise oynak bir seyir izleyerek şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,4 üzerinde 2 bin 36 dolardan alıcı buluyor.

Orta Doğu'daki artan gerilim, ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki Husilere karşı düzenlediği ortak askeri operasyonun ardından petrol fiyatlarını yükseltiyor. Brent petrolün varil fiyatı şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 1,5 üzerinde 78,8 seviyesinde bulunuyor.

Kripto para piyasalarında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC), 11 spot Bitcoin Borsa Yatırım Fonu (ETF) başvurusunu onaylaması ve ETF'lerin 4 milyar doları aşan hacme ulaşması dikkat çekiyor. Bitcoin, dün 49 bin dolara yaklaşarak Aralık 2021'den bu yana en yüksek değerine ulaştı, ancak şu dakikalarda 46 bin doların hemen altında işlem görüyor.

New York borsasında Nasdaq endeksi dün yatay seyir izlerken, Dow Jones endeksi yüzde 0,04 artarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,07 azalış kaydetti. ABD endeks vadeli kontratları yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında negatif bir seyir hakimken, İngiltere'de büyüme verileri bugün dikkatle izlenecek.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun yüzde 2'ye yaklaşmasının ardından faiz indirimlerine başlayabileceklerini ifade etti.

Euro/dolar paritesi, yükseliş eğilimini sürdürerek şu dakikalarda önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 1,0980 seviyesinde bulunuyor.

Dün, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,98, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,52, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,86 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,66 değer kaybetti. Avrupa endeks vadeli kontratları yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya'da Güney Kore hariç pozitif bir seyir izlenirken, Çin'de açıklanan TÜFE verileri ülkede üç aydır devam eden deflasyonu gösterdi.

Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,2, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 artış kaydederken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,7 geriledi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün yüzde 0,28 değer kazanarak 7.895,96 puandan günü tamamlarken, bugün Moody's tarafından açıklanacak Türkiye değerlendirme raporu takip edilecek.

TCMB Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan, New York'taki JPMorgan Chase genel merkezinde düzenlenen "Yatırımcı Günü" etkinliğinde dezenflasyona ulaşma konusundaki kararlılıklarını vurguladı. Dolar/TL ise dün 29,9972 seviyesinden kapanmasının ardından bugün 30,1190 seviyesinden işlem görüyor.

Analistlere göre, bugün yurt içinde ödemeler dengesi ve perakende satış endeksi, yurt dışında ise İngiltere'de büyüme, sanayi üretimi, dış ticaret açığı ve ABD'de ÜFE verileri izlenecek. AA Finans Ödemeler Dengesi Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, kasım ayında cari işlemler hesabının 1 milyar 369 milyon dolar açık vermesini bekliyor.   

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler (12.01.2024)

10.00 Türkiye kasım ayı ödemeler dengesi ve perakende satış endeksi

10.00 İngiltere kasım ayı GSYH, sanayi üretimi ve ticaret dengesi

16.30 ABD aralık ayı ÜFE

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa