Rauf Denktaşkimdir?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı olan Rauf Denktaşkimdir?

SM
Suat Mutlu
YAYINLAMA
13 Ocak 2024 16:52
GÜNCELLEME
13 Ocak 2024 17:09
Rauf Denktaşkimdir?
SM
Suat Mutlu

Rauf Raif Denktaş, 27 Ocak 1924'te Baf kasabasında doğdu ve 13 Ocak 2012'de organ yetmezliği nedeniyle 88 yaşında vefat etti. İşte Denktaş'ın hayatının ana hatları:

İlk Yılları

Rauf Denktaş, 27 Ocak 1924'te doğdu. Altı yaşına kadar ailesinin yanında büyüdü ve eğitimine anneannesi ve babaannesinin rehberliğinde başladı. 1930'da İstanbul'a gönderilerek eğitimine devam etti. Kıbrıs'a dönüşü sonrasında avukatlık ve savcılık gibi görevlerde bulundu.

Mücadele Yılları

Denktaş, Kıbrıs Türklerinin direnişine öncülük ettiği 1955-1958 yılları arasında önemli roller üstlendi. Türk Mukavemet Teşkilatı'nın (TMT) kurucularından biri oldu. Kıbrıs'ın bağımsızlık mücadelesinde Ankara'ya giderek Türk hükümetinden destek talep etti.

Siyasi Yaşamı

1970 seçimlerinde Türk Cemaat Meclisi Başkanlığı'na seçilen Denktaş, 1973'te Kıbrıs Cumhurbaşkanı Yardımcısı oldu ve ardından Kıbrıs Türk Yönetimi Başkanı olarak görev aldı. 1976'da yapılan seçimlerde Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin başkanı oldu. 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanından sonra cumhurbaşkanlığı görevine getirildi.

Sosyal Yaşamı

Rauf Denktaş, politika hayatının yanı sıra yazar kimliğiyle de öne çıktı. Yeni Asya Yayınları'nda çıkan kitaplarıyla bilinirken, Halkın Sesi gazetesinde de yazılar yazdı. Ayrıca bir fotoğraf meraklısı olarak tanındı ve ART televizyon kanalında kendi programını sundu.

Ölümü

88 yaşında vefat eden Denktaş, 13 Ocak 2012'de organ yetmezliği nedeniyle hastanede hayatını kaybetti. Türkiye ve KKTC'de ulusal yas ilan edildi. Devlet töreniyle Lefkoşa'daki Cumhuriyet Parkı'nda defnedildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa