Cengiz Çandar kimdir?

Gazeteci ve Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, merak edilen isimler arasında yer alıyor. Peki, kimdir Cengiz Çandar? Daha önce hangi görevlerde bulundu? Detaylar haberimizde...

HA
Hande Akyol
YAYINLAMA
13 Ocak 2024 14:30
GÜNCELLEME
14 Ocak 2024 04:13
Cengiz Çandar kimdir?
HA
Hande Akyol

Cengiz Çandar 1948 yılında Ankara'da doğdu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Diplomasi ve Dış Münasebetler bölümünden 1970 yılında mezun oldu.

Çandar, Filistin direnme hareketinin bünyesinde kısa bir süre Şam'da, uzunca bir süre Beyrut'ta ve daha sonra kısa sürelerle Cenevre, Paris ve Amsterdam'da yaşadıktan sonra 1974 yılında Türkiye'ye döndü.

1976 yılında Vatan Gazetesinde Dış Haberler Şefi ve dış politika yorumcusu olarak gazetecilik mesleğine adım attı. Vatan'da başlayan gazeteciliği, Türk Haberler Ajansı, Cumhuriyet, Hürriyet, Güneş ve halen çalıştığı Sabah gazeteleriyle devam sürdü.

Turgut Özal'a en yakın isimlerden biriydi

Gazeteciliğe başladıktan kısa bir süre sonra Ortadoğu uzmanı, Savaş Muhabiri gibi sıfatlarla anıldı. 1980'li yılların ilk yarısını Lübnan'da, defalarca gittiği İran ve Ortadoğu'nun diğer merkezlerinde geçirdi. 1980'li yılların ikinci yarısında ise Doğu Avrupa'ya ve eski Sovyetler Birliği'ne yöneldi.

Ölümüne dek Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın özel danışmanı ve en yakınlarından biri olarak görev aldı.

1997-1999 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesinde Orta Doğu Tarihi ve Orta Doğu Politikası dersleri verdi.

Gazetecilik kariyerine siyaseti de ekledi

1999-2000 yıllarını Washington'da Amerika'nın önemli araştırma merkezlerinde, '21.Yüzyıl Türkiye'si' üzerine çalışma yapmaya Türkiye'den davet edilen ilk kişi olarak sürdürdü. Çalışmalarından ötürü birçok ödüle layık görüldü.

Cengiz Çandar, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu ve Asya Parlamenterler Asamblesi Üyesi ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi yedek üyesi ve  aynı zamanda, Fenerbahçe Spor Kulübüne üye.

14 Mayıs 2023 seçimlerinde 28. Dönem Diyarbakır Milletvekili seçildi.

Çandar, evli ve bir kız çocuğu babası.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa