Öğrenci Andı'nı (Andımız) kim yazdı? Andımız Kim Tarafından Yazıldı?

Türkiye'de 1933'ten 2013'e kadar öğrenciler tarafından sabahları okullarda okutulan 'Andımız'ın yazarı kimdir?

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
14 Ocak 2024 15:30
GÜNCELLEME
14 Ocak 2024 16:36
Öğrenci Andı'nı (Andımız) kim yazdı? Andımız Kim Tarafından Yazıldı?
Büşra Ünal Yazar

Türkiye'de 1933'ten 2013'e kadar öğrenciler tarafından sabahları okullarda okutulan 'Andımız'ın yazarı kimdir?

Andımız'ı kim yazdı? Andımız Kim Tarafından Yazıldı?

Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından kaleme alınan 'Andımız' metni, ilk kez 1933 yılının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarında Ankara'da düzenlenen bir törende, çocuklar tarafından topluca okunmuştur.

Andımız Sözleri Nedir?

1933


Türk'üm, doğruyum, çalışkanım. Yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, budunumu özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun.


1972


Türk'üm, doğruyum, çalışkanım. Yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ey bu günümüzü sağlayan, Ulu Atatürk: açtığın yolda, kurduğun ülküde, gösterdiğin amaçta hiç durmadan yürüyeceğime ant içerim. Ne mutlu Türk'üm diyene.


1997


Türk'üm, doğruyum, çalışkanım, İlkem: küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm: yükselmek, ileri gitmektir. Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türk'üm diyene!


Andımız Ne Zaman Yazıldı?

Dönemin Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip, Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. yıldönümünde, 23 Nisan 1933 sabahı, çocuklara kendi yazdığı andı okutarak Çocuk Haftası'nın açılışını yapmış ve metni tekrarlayarak konuşmasını gerçekleştirmiştir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa