Çetin Körükçü kimdir?

75 yaşında yaşamını yitiren Türk sanat müziğin usta ismi Çetin Körükçü kimdir?

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
17 Ocak 2024 14:10
GÜNCELLEME
17 Ocak 2024 14:15
Çetin Körükçü kimdir?
BY
Barış Yılmaz Muhabir

Çetin Körükçü, 11 Kasım 1948 tarihinde Gaziantep'te doğdu. İlköğrenimini Gaziantep'te tamamladıktan sonra orta öğrenimine İstanbul Vefa Lisesi'nde devam etti. 1969 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne girdi ancak müzik tutkusuyla iç içe olan Körükçü, lise yıllarında başladığı müzik çalışmalarını sürdürdü.

1969'da Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde Emin Ongan ile başladığı müzik kariyerini sürdüren sanatçı, 1974 yılında İleri Türk Müziği Konservatuarı Derneği'nde Dr. Teoman Önaldı ile çalışmaya başladı. Önaldı'nın ayrılmasının ardından koronun yönetimini devralan Körükçü, TRT İstanbul Radyosu'nda gerçekleştirdiği programlar ve konserlerle 150'den fazla performansa imza attı.

Hafta Sonu Gazetesi'nin düzenlediği yarışmada 1969'da derece alarak ilk plağını çıkaran Körükçü, 1976 yılında İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'na katıldı. Prof. Dr. Nevzat Atlığ, Necdet Yaşar, Cüneyt Kosal ve Mefharet Yıldırım gibi usta isimlerle çalıştı. Aynı yıl Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nın kurulmasıyla öğrenci olarak bu kuruma dahil oldu ve 1980'de mezun oldu. Aynı konservatuarda öğretim görevlisi olarak görev aldı.

1985'ten itibaren eşi Nesrin Körükçü ile düet çalışmalarına başlayan sanatçı, yurt içinde ve yurt dışında konserler verdi, radyo ve televizyon programlarına katıldı, LP ve CD'ler çıkardı. Hava Harp Okulu Türk Müziği Kol Çalışmaları'nı 15 yıl yöneten Körükçü, 1989 yılında yardımcı doçent unvanını aldı.

1996 yılında Üniversal Şirketi'nde yönetmen ve solist olarak görev aldığı "Bir Şarkıdır Yaşamak" adlı CD serisi 27 CD'den oluşarak tamamlandı. 1998 yılında "Türk Sanat Müziği" adlı genel kültür kitabını yayınlayan Körükçü, 1999'da Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu "Sanat Kurulu" üyeliğine getirildi.

Sanat yaşamı boyunca birçok üniversitede konserler veren Körükçü, Türk Musikisi'nin doğru tanıtılması için çeşitli sempozyumlara katıldı, tebliğler verdi ve konferanslar düzenledi. Haliç Üniversitesi Konservatuarı müdürlüğü ve İleri Türk Müziği Konservatuarı Korosu şefliği gibi görevleri üstlendi.

1999 yılında Türk Müziği'nin sevilen isimlerinden biri olan Çetin Körükçü, 75 yaşında aramızdan ayrıldı. Türk müziğine ve kültürüne kattığı değerle hatırlanacak olan usta sanatçının vefat haberi şarkıcı Umut Akyürek tarafından duyuruldu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa