Topkapı Sarayını Kim Yaptı? Topkapı Sarayını Kim Yaptırdı? Topkapı Sarayı Ne Zaman İnşa Edildi?

Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin en önemli mirası Topkapı Sarayı, İstanbul'un en önemli parçalarından birisi. Tam 400 yıl boyunca Osmanlı devletinin idare merkezi olarak kullanılan bu yapı, 4.000'e yakın insana ev sahipliği yapmıştır. 1985'te UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan bu önemli yapı kim tarafından yaptırıldı? Topkapı Sarayı Ne Zaman İnşa Edildi? Hangi Padişah Döneminde? İşte detaylar...

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
18 Ocak 2024 12:51
GÜNCELLEME
18 Ocak 2024 13:30
Topkapı Sarayını Kim Yaptı? Topkapı Sarayını Kim Yaptırdı? Topkapı Sarayı Ne Zaman İnşa Edildi?
Büşra Ünal Yazar

Topkapı Sarayı, İstanbul'un tarihi ve kültürel dokusunun en önemli parçalarından biridir. 

Osmanlı İmparatorluğu'nun yaklaşık 400 yıl boyunca yönetim merkezi olarak kullanılan bu saray, aynı zamanda padişahların yaşadığı yer olmuştur.

Topkapı Sarayını Kim Yaptı? Topkapı Sarayını Kim Yaptırdı? Hangi Padişah?

Fatih Sultan Mehmed tarafından 1478'de yaptırılan Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı'nın yapımına kadar Osmanlı padişahlarının ikametgahı olarak kullanılmıştır. Başlangıçta yaklaşık 700.000 m² olan sarayın alanı bugün 80.000 m²'ye düşmüştür.

Topkapı Sarayının Önemi?

Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Topkapı Sarayı, İstanbul'un fethinden sonra inşa edilen ilk Osmanlı sarayıdır. 

Sarayın içinde bulunan Hırka-i Saadet Dairesi gibi kutsal emanetlerin saklandığı yerler, sarayın manevi önemini artırmıştır.

Topkapı Sarayı için; ilk kez müze olması fikrinin ortaya atılması Abdülmecid dönemine rastlar. Abdülaziz zamanında, ampir üslupta camekanlı vitrinler yaptırılır, II. Abdülhamid'in tahttan indirildiği sırada ise Topkapı Sarayının hak ziyaretlerine açılması düşünülmüş fakat bu fikir olarak kalmıştır. 

Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle 1924'te halka açılan Topkapı Sarayı, İstanbul Âsâr-ı Atika Müzeleri Müdürlüğü'ne bağlanmış ve müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. 9 Ekim 1924'te resmi olarak müze olarak ziyarete açılmıştır.

Günümüzde Topkapı Sarayı, dünya çapında turistler tarafından ziyaret edilmektedir.

1985'te UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne eklenen Topkapı Sarayı, İstanbul'un en önemli yapıları arasında gösterilmektedir. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa