X Hastalığı nedir?

X Hastalığı nedir? X Hastalığı ne tür belirtilere neden olabilir?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
23 Ocak 2024 11:08
GÜNCELLEME
23 Ocak 2024 11:10
X Hastalığı nedir?
SM
Suat Mutlu Editör

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2018 yılında öncelikli hastalıklar listesine eklenen ve gelecekte pandemi potansiyeli taşıyan X hastalığıyla ilgili yeni bir açıklama yaptı. Bu gizemli hastalığın covid-19'dan 20 kat daha ölümcül olabileceği ve küresel bir salgına neden olabileceği endişeleri bulunuyor.

DSÖ, 2022'de 25 virüs ailesi ve bakteriyi incelemek üzere bilim insanlarını bir araya getirerek öncelikli patojenleri belirledi. Bu liste, bilinmeyen bir patojeni temsil eden X hastalığını içeriyordu ve "ciddi bir uluslararası salgına" yol açabilecek potansiyeli taşıdığı belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı açıklamalarda, X hastalığının yeni bir salgına dönüşme olasılığının sinyalini verdi ve dünya genelinde hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.

DSÖ'nün Ar-Ge projesi, salgınlara yönelik olarak bu patojenleri takip etmeyi amaçlıyor ve şu anda listesinde bulunan patojenler arasında X hastalığı da yer alıyor. Bu liste arasında, Koronavirüs, Ebola ve Marburg virüsü, Kırım Kongo kanamalı ateşi, Lassa ateşi, Zika virüsü, MERS ve SARS, Nipah virüsü, Rift vadisi ateşi gibi önemli patojenler de bulunuyor.

X hastalığının nedeni henüz bilinmiyor ve DSÖ tarafından hastalık tescili almadı. Ancak, şu ana kadar hayvanlar arasında dolaşımda olduğu ve insanlara geçmediği belirtiliyor. Yapılan çalışmalar, X hastalığının muhtemel bir üst solunum yolu virüsü olabileceğini öne sürüyor.

Belirtileri tanımlanamayan X hastalığı, üst solunum yolu enfeksiyonlarına benzer belirtiler gösterebileceği düşünülen bir hastalık olarak kabul ediliyor. Ancak, hastalığın insanlarda görülüp görülmediği henüz doğrulanmış değil.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa