Şakir Zümre kimdir?

Savunma sanayisinin ilk özel sektör fabrikasının kurucusu Şakir Zümre, merak edilen isimler arasında yer alıyor. Peki, kimdir Şakir Zümre? Detaylar haberimizde...

HA
Hande Akyol
YAYINLAMA
23 Ocak 2024 23:41
GÜNCELLEME
24 Ocak 2024 01:53
Şakir Zümre kimdir?
HA
Hande Akyol

Mareşal Fevzi Çakmak'ın yakın akrabalarından biri olduğu bilinen Şakir Zümre, 1885 yılında Varna'da dünyaya geldi. 

Zümre, ilk öğrenimini Varna'da tamamladıktan sonra Cenevre'ye gitti ve orada hukuk alanında eğitim aldı.

Şakir Zümre, I. Dünya Savaşı sırasında da Varna Türk milletvekili olarak Bulgar Parlamentosu'na katıldı. Bu dönemde Sofya'da yarbay rütbesiyle Türk Askeri Ataşeliği görevinde bulunan Mustafa Kemal Atatürk ile tanışarak yakın dostluk kurduğu biliniyor.

Savunma sanayisinin ilk özel sektör fabrikasını kurdu

Zümre, İstiklal Savaşı'nın başlaması üzerine de Anadolu'ya silah ve cephane göndererek milli mücadeleye destek verdi. Daha sonra Türkiye'ye geldi ve Atatürk’ün de onayıyla savunma sanayisinin ilk özel sektör fabrikasını kurdu.

İlk dönemde üretimler Bulgaristan'dan getirilen yabancı teknik kadroyla yapılırken zamanla yetiştirilen Türk işçiler, 1930'lu yıllarda yabancı teknisyenlerin yerini aldı. 

Öte yandan bu fabrika, yalnızca yurtiçi ihtiyacı olan üretimle de yetinmeyerek, 1937 senesinde yurtdışına da silah ihraç etmeye başladı ve II. Dünya Savaşı'nın sonunda da ABD'nin yaptığı askeri yardımlar sebebiyle Şakir Zümre Fabrikaları, cephane üretimini terk ederek, soba üretimine geçti. 

Şakir Zümre'nin 16 Haziran 1966 tarihinde vefat etmesinin ardından da fabrikası ancak 1 yıl kadar ayakta kalabildi ve 1970 yılında kapatıldı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa