Mahfi Eğilmez kimdir?

Türk iktisat uzmanı, bürokrat, yönetici ve yazar Mahfi Eğilmez kimdir?

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
24 Ocak 2024 11:43
GÜNCELLEME
24 Ocak 2024 11:47
Mahfi Eğilmez kimdir?
CS
Canan Salman Muhabir

Ahmet Mahfi Eğilmez, 1950 yılında İstanbul'da doğdu. Ankara Atatürk Lisesi'ni tamamladıktan sonra, 1972 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin iktisat ve maliye bölümünden mezun oldu. Gazi Üniversitesi'nde Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Finansmanı başlıklı doktora tezi ile akademik kariyerine adım attı ve aynı zamanda yeminli mali müşavir ruhsatına sahip oldu.

Meslek hayatına 1972 yılında Maliye Bakanlığı'nda maliye müfettiş muavini olarak başlayan Eğilmez, Hazine Müsteşarlığı'nda çeşitli görevlerde bulundu. Ayrıca, Washington büyükelçiliği ekonomi müşavirliği gibi Amerika Birleşik Devletleri'nde görevler üstlendi ve Dünya Bankası'nda Türkiye adına çalıştı. 1997 yılında Hazine Müsteşarlığı'na atanmasının ardından, kendi tercihiyle 1997 yılı sonunda kamu hizmetinden ayrıldı. Kamu hizmeti süresince Yükseköğretim Kurulu üyeliği gibi önemli görevlerde de bulundu.

1998 yılında özel sektöre geçen Eğilmez, çeşitli finans kurumlarında yönetim kurulu üyelikleri ve başkanlıkları üstlendi. 2006 yılı itibarıyla tam zamanlı görevlerinden ayrılan Eğilmez, uzun yıllar Radikal gazetesinde köşe yazıları yazdı ve NTV televizyon kanalında ekonomi yorumculuğu yaptı. 2000-2010 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, 2011-2017 yılları arasında ise Kadir Has Üniversitesi'nde ekonomi, iktisat ve maliye dersleri verdi.

Halen Altınbaş Üniversitesi'nde ders vermekte olan Eğilmez, kendi internet sitesi ve İktisat ve Toplum Dergisi'nde düzenli olarak ekonomi hakkında görüşlerini paylaşmaktadır. 25'ten fazla yayımlanmış kitabı ve çok sayıda makalesi bulunmaktadır.

Eğilmez, edebiyatla da yakından ilgilenmekte olup 2002 yılında "Anitta’nın Laneti" adlı ilk romanını yayımladı. Hitit medeniyetini konu alan bu tarihî romanın devamı niteliğindeki "Hattuşa’dan Kaçış" ise 2008 yılında okurlarla buluştu. Polisiye türüne olan ilgisini belirten Eğilmez, polisiye romanlarında Türkiye'de pek işlenmeyen mâlî suçlar ve siyasal yolsuzluklara odaklandı.

Eğilmez'in 2020 yılında yayımlanan "Inferis" adlı romanı, 2021 yılında okurlarla buluşan "Sahte Sultan" ile devam etti. Yazar, bu üçleme niteliğindeki hikayesini 2023 yılında yayımlanan "Fon" adlı eseriyle tamamladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa