Asaf Savaş Akat kimdir?

Ekonomist ve akademisyen Asaf Savaş Akat kimdir?

SM
Suat Mutlu
YAYINLAMA
24 Ocak 2024 16:00
GÜNCELLEME
24 Ocak 2024 16:46
Asaf Savaş Akat kimdir?
SM
Suat Mutlu

Asaf Savaş Akat, 3 Şubat 1943 tarihinde Ankara'da doğdu. İlköğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra bir yıl boyunca ABD'de eğitim aldı. Daha sonra İstanbul'a dönerek Galatasaray Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne kaydolan Akat, 1968'de üniversite eğitimini İngiltere'de, Norwich'de bulunan East Anglia Üniversitesi'nde tamamladı. Doktorasını ise İstanbul Üniversitesi'nde gerçekleştirdi.

Akat, 1966'da aynı üniversitede asistan olarak göreve başladı ve 1973'te doçent unvanını aldı. 1970 yılında Londra Ekonomi Üniversitesi'nde ziyaretçi araştırmacı olarak bulundu ve 1974'te Devlet Güvenlik Akademisi'nde öğretim görevlisi oldu. 1980 yılında İstanbul Üniversitesi'nde profesörlük unvanını kazandı.

Ancak, 12 Eylül Darbesi sonrasında 1980 yılında görevinden uzaklaştırılarak 1402'likler arasına katıldı. Bu dönemde haftalık Yeni Gündem dergisi'nde yazılar yazdı ve İletişim Yayınları'nda çalıştı. Sosyal Demokrat Halkçı Parti'ye katılmadan önce Demokratik Sol Parti'nin ilk yıllarında adı geçen Akat, daha sonra Cem Boyner liderliğindeki Yeni Demokrasi Hareketi'nde yer aldı. Ayrıca, birçok özel şirket ve holdingde danışmanlık ve yönetim kurulu üyeliği gibi görevleri üstlendi.

Akat, Royal Economic Society ve TÜSİAD üyeliğinin yanı sıra, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Rektörlük ve Ekonomi Bölümü'nde öğretim üyeliği (1996-1998) görevlerinin ardından NTV televizyon kanalında "Ekodiyalog" adlı ekonomi programına katıldı. Ayrıca, önce Sabah ve daha sonra Vatan gazetelerinde köşe yazıları kaleme aldı.

İlk evliliğini gazeteci-yazar Emine Uşaklıgil ile gerçekleştiren Akat, boşandıktan sonra Nilüfer Göle ile evlendi. Halen CSA Celebrity Speakers konuşmacı bürosunun konuşmacıları arasında yer almaktadır.

Akat, İngilizce bilgisinin yanı sıra Türkiye Simultane Tercümanlar Derneği'nin kurucu üyelerinden biri olup, 1984 yılında "Alternatif Büyüme Stratejisi" adlı kitabıyla Sedat Simavi Vakfı Ödülü'nü kazanmıştır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa