Fatih Özatay kimdir?

Ekonomist, akademisyen ve köşe yazarı olan Fatih Özatay kimdir?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
24 Ocak 2024 17:48
GÜNCELLEME
24 Ocak 2024 17:51
Fatih Özatay kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

Fatih Özatay, 1955 yılında Ankara'da doğdu ve halen Ankara'da yaşamaktadır. Öğrenim hayatını Konya Maarif Koleji'nde tamamlayan Özatay, lisans eğitimini ODTÜ Makine Mühendisliği, doktora eğitimini ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü'nde tamamladı.

Akademik kariyerine Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü'nde Yardımcı Doçent Doktor olarak başlayan Özatay, ardından Doçent Doktor ve Profesör unvanlarına sahip oldu. Aynı zamanda Bilkent ve ODTÜ İktisat Bölümlerinde dersler verdi. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İİBF Dekanlığı görevini yürüttü ve TEPAV'da Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü Direktörlüğü görevini üstlendi.

Özatay'ın akademik kariyerinin yanı sıra, 1978-1979 yıllarında TCDD'de Mühendis, 1979-1985 döneminde DPT'de Uzman Yardımcısı ve Uzman olarak görev aldı. Özel sektörde iki yıl çalıştıktan sonra, 1987'de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) Araştırma Genel Müdürlüğü'nde Uzman olarak göreve başladı. Daha sonra Ekonomist ve Genel Müdür Yardımcısı görevlerini üstlendi. Ayrıca, 1995-1999 yılları arasında T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nde danışmanlık yaptı.

Özatay, 2001 yılında TCMB'ye Başkan Yardımcısı olarak atandı ve para politikasının oluşturulması sürecinde sorumluluk üstlendi. Nisan 2006'da görevinden ayrıldığında Türkiye'de enflasyon, 1950'lerden beri ilk defa tek haneli rakamlara inmişti.

Fatih Özatay, 1996'dan itibaren TCMB Başkan Yardımcılığı görevine kadar Radikal gazetesinde iktisat yazıları yazmış ve 2006'dan günümüze Radikal ve Dünya gazetelerinde iktisat konularında yazmaya devam etmektedir.

Prof. Özatay'ın para krizleri, para politikaları, makro ekonometrik modeller ve istikrar programları üzerine Türkçe ve İngilizce yayınlanmış birçok makale ve kitabı bulunmaktadır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa